Meny
Sök

Skolmaten

Det är under barn- och ungdomsåren som våra matvanor grundläggs. Därför är det mycket viktigt att den mat som serveras i skolan är god och näringsriktig och följer skollagens krav på näringsriktiga måltider. Måltiderna ska vara väl sammansatta och följa de råd och riktlinjer som Livsmedelsverket ger om hur man kan äta hållbart - både för hälsan och miljön.

1. Vad ingår i skolmaten?

När måltiderna i skolan planeras utgår Öckerö kommuns kostenhet från de svenska näringsrekommendationerna, där huvudkomponentslistan är ett hjälpmedel för att servera mat med variation. Denna i sig borgar för att alla näringsämnen som behövs i kroppen kan tillgodoses. Utöver denna lista används också de praktiska verktygen som finns beskrivna i Livsmedelverkets Bra mat i skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I den kan man läsa att en måltid bör innehålla komponenter från såväl kolhydrater, fett och proteinkällor. Dessa energigivare kan komma från olika livsmedel.

Här följer en lista där något från varje del bör vara representerad under lunchmåltiden:

  • Potatis, matgryn, pasta eller ris
  • Baljväxter & eller linser
  • Grönsaker
  • Kött
  • Charkuteriprodukter
  • Fisk
  • Mejeriprodukter
  • Bra fetter

Till lunchmåltiderna serveras även:

  • Lättmjölk och vatten som dryckesalternativ
  • Någon spannmålsprodukt, ex. knäckebröd

Ytterligare ett verktyg som används i Öckerö kommun är tallriksmodellenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Genom att ge eleverna möjlighet att stödja sig av en visuell bild kan det bli tydligare att se måltiden i sin helhet. Detta leder till att kökspersonal och pedagoger gemensamt kan hjälpa eleverna att lära sig göra sunda och bra val för sig själva och för miljön.

2. Matsedel

Aktuella matsedlar hittar du i appen "Skolmaten" som du gratis kan ladda ner till din smartphone.

Du kan även läsa om veckans matsedel härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

3. Allergier

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter och mandel i skolorna och förskolorna i Öckerö kommun. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter och jordnötter kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

4. Specialkost

Specialkost erbjuds av medicinska, etiska och religiösa skäl till alla barn inom barnomsorg, förskola och skola i kommunen. Vi serverar inte halal, kosher eller vegan måltider. I dessa fall erbjuds vegetarisk kost som alternativ.

För barn i skolan lämnas specialkostblanketten till skolsköterskan på ert barns skola. Skolsköterskan avgör om det krävs ytterligare intyg, information, möten mm.

Skolsköterskan lämnar informationen vidare till den personal som behöver kunskap om ert barns behov av specialkost.

Lämna gärna ett foto på ditt barn då det ökar säkerheten för ditt barn. Uppgifter som lämnas behandlas i enighet med personuppgiftslagen. I och med inlämnad blankett godkänner du att kommunen lagrar ditt barns uppgifter.

Det är vårdnadshavarens ansvar att uppdatera specialkostblanketten enligt nedan.

Hur länge gäller specialkostblanketten?

  • För barn och med livslång restriktion som tex glutenöverkänslighet och diabetes räcker det med ett intyg för hela skolperioden.
  • För barn med allergi mot mjölkprotein och laktos gäller specialkostblanketten ett år i taget.
  • För barn med övriga allergier som tex. ägg, fisk, nötter m.m. gäller specialkostblanketten tre år i taget.

Ditt ansvar som vårdnadshavare

  • Du ansvarar för att fylla i blanketten och bifoga ett fotografi på ditt barn så personalen lättare kan känna igen ditt barn.
  • Om ditt barn av någon anledning är frånvarande ska du meddela köket så vi inte lagar mat i onödan. Information och kontaktuppgifter till köket får du av skolsköterskan/mentor.
  • Om specialkosten ska upphöra eller ändras ska du kontakta skolsköterskan/mentor och informera om ändringen.
  • Privat inköpta livsmedel är inte tillåtna i våra produktionskök. Produktionsköken i Öckerö Kommun producerar måltider på upphandlade livsmedel.


Kontakta

Öckerö kommun
Tel: 031-97 62 00
E-post: kommun@ockero.se

Besöksadress:
Sockenvägen 13
Öckerö

Postadress:
Öckerö kommun
475 80 Öckerö

Länkar

Besöksadress: Sockenvägen 13, Öckerö
Postadress: Öckerö kommun, 475 80 Öckerö
Telefon: 031-97 62 00, fax: 031-96 91 87

Kommunhusets öppettider
Måndag: 08:00 - 18:00
Tisd - Torsd: 08:00 - 16:30
Fredag: 08:00 - 14:30

Logga in webbredaktör
För anställda
Om webbplatsen

E-post: kommun@ockero.se
Org.nr: 212000-1280
Bankgiro: 5294-9609

Kontakt

Kontakta oss




Jag förstår att Öckerö kommun är en myndighet och att det innebär att det jag skriver blir en allmän handling. Tänk på att inte skriva känsliga uppgifter.

Kontakta oss




Jag förstår att Öckerö kommun är en myndighet och att det innebär att det jag skriver blir en allmän handling.

Besöksadress: Sockenvägen 13, Öckerö
Postadress: Öckerö kommun, 475 80 Öckerö
Telefon: 031-97 62 00, fax: 031-96 91 87

Kommunhusets öppettider
Måndag: 08:00 - 18:00
Tisd - Torsd: 08:00 - 16:30
Fredag: 08:00 - 14:30

Logga in webbredaktör
För anställda
Om webbplatsen

E-post: kommun@ockero.se
Org.nr: 212000-1280
Bankgiro: 5294-9609

Kontakt