Fotö Förskola

Fotö förskola är en liten förskola som är en del av Fotö skola. Förskolan har en avdelning med plats för 19 barn i åldrarna 1–5 år. Förskolan och fritidshemmet samarbetar och har gemensam morgon- och eftermiddagsverksamhet.

Vi är Fotö förskola!

Vi arbetar enligt läroplanen och vårt mål är att varje barn ska få utvecklas till en självständig, kreativ och ansvarsfull individ. Förskolan erbjuder en trygg, rolig och stimulerande miljö, både inne och ute. Fotö förskola ligger vackert till med utsikt över berg, hav och öar i skärgården. Vi använder ofta den omgivande naturen för att ge barnen fler upplevelser. Med en lådcykel kan vi dessutom göra längre utflykter till nya lekplatser.

Arbetssätt

Förskolan arbetar tematiskt och lägger fokus på ett lärande som är mångsidigt och hänger ihop. På Fotö förskola får barnen utforska genom drama, skapande och dans. Vi delar in barnen i mindre grupper under dagen och ser till att de får röra sig mycket. Barnen är ute varje dag, i alla väder, och ofta flera gånger om dagen. Vi använder även skolans idrottshall varje vecka för att ge barnen möjlighet till lek och rörelse.

En dag på förskolan

Lunchen består av en varmrätt, minst fyra olika grönsaker (råa eller tillagade), baljväxter och mjölk. På förskolan har vi också fruktstund varje dag,

Vi öppnar: 06:00

Frukost: 07:30

Lunch: 11:30

Vila: Barn som sover under dagen sover utomhus i vagnar.

Mellanmål: 14:30

Vi stänger: 17:30

Förskolan samarbetar med fritids vid öppning och stängning.

Förskolans tema 2024/2025

För året 2024/2025 ligger fokus på leken. All personal deltar i en utbildning om lekresponsiv undervisning. Vi vill förstå barnens lek bättre och reflektera över hur vi kan utveckla vårt sätt att arbeta så att varje barns utveckling och lärande stöds.

Under året kommer vi också att arbeta med temat "Hur ser det ut i Bamses värld?"

Digitalt lärande

Vi har ett stort ansvar att skapa meningsfulla sammanhang där digitala och analoga verktyg kombineras. Personalen har utbildning i när och varför digitala resurser ska användas – och när de inte ska användas. Barnen får möjlighet att utveckla ett kritiskt förhållningssätt och utforska tillsammans med andra barn och vuxna. Digitala verktyg används för att locka barnen till att utforska, röra på sig, leka och kommunicera. Förskolan följer Öckerö kommuns IKT-policy och deltar i kommunens IKT-grupp, där forskning och rekommendationer omsätts i praktiken.

Hållbar utveckling

År 2023 fick Fotö förskola utmärkelsen Skola för hållbar utveckling av Skolverket. Det beror på vårt arbete med hållbarhet inom sociala, ekonomiska och ekologiska områden. Du kan läsa mer om utmärkelsen på Skolverkets webbplats.

Utmärkelsen Skola för hållbar utveckling - Skolverket. Länk till annan webbplats.

Delaktighet

Vårdnadshavare är välkomna att vara delaktiga på olika sätt. Vi har föräldramöten och utvecklingssamtal en gång per år. Vi använder Unikum för att publicera lärloggar som visar både gruppens och barnets individuella utveckling. En gång om året bjuder vi in till ett förskolecafé där aktuella teman diskuteras. Vårdnadshavare kan också påverka förskolans arbete genom att svara på GR-enkäten.

Faktaruta

Fotö förskola

Plats

Fotö

Organisationsform

Kommunal

Antal barn

19

Antal barn per årsarbetare

6,3

Andel legitimerade förskollärare

60%

Andel utbildade barnskötare

40%

Andel med annan utbildning

0%

(faktarutan uppdateras varje hösttermin, en skillnad kan förekomma under året)

Uppdaterad 2024-09

Hitta hit

Senast uppdaterad:

Publicerad: