Vipekärrs förskola

Vipekärr är en kommunal förskola på Hönö med rymliga lokaler och flera naturgårdar som inbjuder till varierad lek. Vi har plats för 76 barn i åldrarna 1–5 år. Förskolan är uppdelad i fyra avdelningar som samarbetar nära med varandra.

Vi är Vipekärrs förskola!

Alla barn har rätt till en utbildning som är inspirerande, lekfull och rolig. Trygghet är en förutsättning för barns lärande och utveckling. Vi utforskar och lär tillsammans, och vår tro på barnens förmågor är en grundpelare i vårt arbete för hållbart lärande. Närheten till skog, strand och hav ger oss möjlighet att använda naturen i vår undervisning.

Arbetssätt

Vi arbetar enligt läroplanen och vårt mål är att varje barn ska få möjlighet att utvecklas till en självständig, kreativ och ansvarsfull individ. Vi arbetar temainriktat med fokus på ett mångsidigt och sammanhängande lärande. Barnen delas in i mindre grupper under dagen, och vi uppmuntrar till rörelse genom hela dagen. Vipekärrs stora gård och närheten till naturen ger oss stora möjligheter för underisning utomhus. Barnen är ute varje dag, oavsett väder, och ofta flera gånger om dagen. De får delta i både planerade och spontana aktiviteter, både inomhus och utomhus. Leken är central i förskolans vardag och en viktig del av barnens lärande. Genom lek och rörelse får barnen både stimulans och utmaning. Vi integrerar olika områden i våra aktiviteter, som rörelse och matematik, språk, sång och nyfikenhet, vilket skapar en sammanhängande lärandeprocess.

En dag på förskolan

Lunchen består av en varmrätt, minst fyra olika grönsaker (råa eller tillagade), baljväxter och mjölk. På förskolan har vi också fruktstund varje dag.

Vi öppnar: 06:00

Frukost: 08:00

Lunch: 11:30

Vila: De yngre barnen sover utomhus under dagen.

Mellanmål: 14:30

Vi stänger: 18:00

 

Förskolans gård

Tema för året 2024/2025

Årets tema är leken, och hela förskolepersonalen deltar i en satsning på lekresponsiv undervisning. Vi vill få en djupare förståelse för barnens lek och reflektera över hur vi kan utveckla vårt arbetssätt för att stötta varje barns lärande och utveckling.

Förskolans avdelningar kommer under året att arbeta med följande tema: Knacka på!, Sagor och berättelser och I sagornas värld.

Digitalt lärande

Vi skapar meningsfulla sammanhang där analogt och digitalt lärande växelverkar. Personalen har fått utbildning i hur och när digitala resurser ska användas. Barnen uppmuntras att utveckla ett kritiskt förhållningssätt genom att utforska digitala verktyg tillsammans med vuxna och andra barn. Digitala resurser används på kreativa sätt för att stimulera till lek, rörelse och kommunikation. Vipekärrs förskola följer Öckerö kommuns IKT-policy och deltar i kommunens IKT-grupp, där aktuell forskning och rekommendationer integreras i vår verksamhet.

Skola för hållbar utveckling

År 2023 tilldelades vi utmärkelsen Skola för hållbar utveckling av Skolverket, som erkänner vårt arbete inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Du kan läsa mer om utmärkelsen här: Utmärkelsen Skola för hållbar utveckling - Skolverket. Länk till annan webbplats.

Delaktighet för vårdnadshavare

Vårdnadshavare har möjlighet att vara delaktiga på flera sätt. Vi anordnar föräldramöten och utvecklingssamtal en gång om året. I Unikum publicerar vi lärloggar som visar både gruppens och det enskilda barnets utveckling. Vårdnadshavare bjuds även in till ett årligt förskolecafé där aktuella teman diskuteras. Genom GR-enkäten kan du som vårdnadshavare påverka förskolans utveckling.

Faktaruta

Vipekärrs förskola

Plats

Hönö

Organisationsform

Kommunal

Antal barn

55

Antal barn per årsarbetare

5,4

Andel legitimerade förskollärare

51%

Andel utbildade barnskötare

33%

Andel med annan utbildning

16%

(faktarutan uppdateras varje hösttermin, en skillnad kan förekomma under året)

Uppdaterad 2024-09

Hitta hit

Senast uppdaterad:

Publicerad: