Kurser och grupper

Du hittar även utbudet av kurser i anmälningsmodulen. När du loggar in ser du endast de kurser som går att ansöka till, beroende på ditt barns ålder.

Från årskurs 2

Fiol är ett instrument som kan används i många olika musikstilar som folkmusik, klassiskt och även popmusik. Fiolundervisningen börjar i grupp och sen får du möjlighet att spela individuellt om du vill. Vi har uppspelningar varje termin på Kulturskolan.

Fiol från årskurs 2 finns på Hedens skola och Brattebergsskolan.

Blockflöjt (sopranblockflöjt) är ett instrument med lång historia i Kulturskolan. Ofta blir blockflöjtsundervisningen förberedande för att gå vidare till andra instrumentet t.ex. tvärflöjt,
saxofon, klarinett, trumpet, trombon, valt/althorn eller tuba. Men du har också möjlighet att
gå fortsättningskurs i blockflöjt. Då möter du blockflöjtens familj, altblockflöjt och tenorblockflöjt.

Blockflöjt från årskurs 2 finns på Bergagårdsskolan, Kompassen och Björkö skola.

Vi vill vara en kulturskola där alla är välkomna att delta i våra kurser. Anpassad kurs är till för dig som har särskilda behov. Undervisningen är individuell och ungefär 20 min per elev.

Anpassade kurser finns från årskurs 2.

Från årskurs 3

Bleckblåsfamiljen är stor och du kan välja instrument som trumpet, trombon, valthorn, althorn, baryton och tuba. Du får träna dina lungor när du spelar dessa instrument och efter första året får du möjlighet att börja spela orkester tillsammans med andra blåsinstrument.

Bleckblås finns från årskurs 3 på Bergagårdsskolan och Björkö.

Uttryck dig med kroppen och dansa på Kulturskolan. Du får prova på olika dansstilar och får lära dig att memorera koreografier som sedan sätts ihop till en färdig dans. Varje termin får du möjlighet att visa upp det som din dansgrupp tränat in genom olika föreställningar som vi
gör på Kulturskolan.

Dansmix från årskurs 3 till gymnasiet finns på Hedenskolan, Bergagård, Bratteberg och Björkö.
Streetdans för killar från årskurs 4 finns på Bergagårdsskolan och Hedens skola.

På dramalektionerna arbetar vi med olika övningar genom improvisation och rollspel. Vi tränar i grupp och arbetar med fantasi, samarbete och självkänsla där du tillsammans med din grupp utmanas att våga stå på scen och spela teater.

Drama årskurs 3-6 finns på Hedens skola, Bratteberg och Björkö.
Drama högstadiet Bratteberg.

Kulturskolan ger undervisning i tre olika träblåsinstrument. Det är saxofon, klarinett och tvärflöjt och alla tre har ett unikt ljud. Du använder din mun och dina lungor och spelar vackra melodier och häftiga rockriff. Du får också möjlighet att spela orkester när du spelat ditt instrument efter ett år.

Träbläs från årskurs 3 finns på Bergagård, Bratteberg och Björkö.

Ukulele är ett litet fyrsträngat instrument. Du kan både spela melodier och ackord. I ukuleleundervisningen musicerar vi tillsamans i grupper om ca 8 elever.

Från årskurs 3, Hedens skola, Kompassen och Björkö skola

Kulturskolans driver ett flertal olika ensembler. Hör med din lärare vilka möjlighet det finns att
spela och uppträda tillsamans.

  • Orkesterskola
  • Blåsorkester fortsättning
  • D´TÖNO
  • Slagverksensemble
  • Stråkensemble

Från årskurs 3 till vuxen

Från årskurs 4

Gitarren är ett instrument som används i det allra flesta musikstilar från klassisk musik till tunga hårdrocksriff. På Kulturskolan börjar du med att spela i grupp och efterhand finns möjlighet till individuell undervisning. Du kan också från åk7 få möjlighet att börja spela elgitarr.

Akustisk gitarr från årskurs 4 finns på Hedenskolan, Bratteberg och Björkö.

Elbasen är viktig i i rock, pop, jazz och orkester. Elbasen påminner om gitarr men har fyra tjocka
strängar som har ett mörkare ljud. På lektionerna får du börja med att träna gehör, dvs spela utan bok och noter och träna öronen att lyssna. Sen går vi över i mer notspel.

Elbas från årskurs 4 finns på Hedens skola och Björkö.

Vi arbetar med hela processen från idé till färdig film och undersöker hur man kan arbeta med vinklar, klippning, musik och mycket mer för att berätta med rörlig bild. Vi använder oss av Ipad, digitalkamera eller mobil och arbetar med programmet Imovie.

Film från årskurs 4 till gymnasiet finns på Brattebergsskolan.

Keyboard är ett elektroniskt instrument som vi använder för att introducera pianot. Vi börjar med
gruppundervisning där du får spela grundkursen från boken Pianobus och även lära dig olika ackord. Efter det finns möjlighet att gå över till individuell pianoundervisning på Kulturskolan.

Keyboard/Piano finns på Bergagårdsskolan och Brattebergsskolan.

Slagverk är ett samlingsnamn för trumset, marimba, timpani, congas, bongos och alla upptänkliga rytminstrument! Undervisningen är främst inriktad på trumset och sker i grupp eller enskilt. Trumset finns inte till utlåning.

Från årskurs 4, Bergagårdsskolan

Uttryck dig med kroppen och dansa på Kulturskolan. Du får prova på olika dansstilar och får lära dig att memorera koreografier som sedan sätts ihop till en färdig dans. Varje termin får du möjlighet att visa upp det som din dansgrupp tränat in genom olika föreställningar som vi
gör på Kulturskolan.

Streedans för killar från årskurs 4 finns på Hedens skola.

Från årskurs 5

Rösten är kroppens eget instrument och man blir glad av att sjunga. Du får utveckla din sångförmåga och träna olika uttryck i olika musikstilar. Du får göra röstövningar, träna andning, mikrofonteknik och uppträda på scen tillsammans med andra.

Sång finns från årskurs 5 på Brattebergsskolan

Från årskurs 6

Gitarren är ett instrument som används i det allra flesta musikstilar från klassisk musik till tunga hårdrocksriff. På Kulturskolan kan du börja med att spela i grupp och efterhand finns möjlighet till individuell undervisning. Du kan också från åk 6 få möjlighet att börja spela elgitarr.

Elgitarr från årskurs 6 finns på Hedens skola och Björkö skola.

Kurser med stöd från statens kulturråd

På ett lustfyllt sätt får du bekanta dig med en mängd olika material och tekniker som måleri teckning skulptur lera och gips. Vi pratar om bilder och konst. Vi samarbetar ibland med andra ämnen på kulturskolan och skapar också dekor till olika föreställningar och konserter.

Bild och form finns från årskurs 4 på Hönö och Björkö.

Denna kurs genomförs med stöd från statens kulturråd och kan komma att avslutas.

I digital musikproduktion får du lära dig programmet ”Reaper” och övriga verktyg som behövs för att producera din egen musik från grunden i datorn. En del av denna kurs kommer att hållas digitalt.

Från högstadiet.

Denna kurs genomförs med stöd från statens kulturråd och kan komma att avslutas.

Lär dig hur ett mixerbord fungerar och hur du programmerar ledljus till skolshowen. Denna kurs genomförs inte veckovis utan vid 6 tillfällen under en termin.

Teknik finns från årskurs 6 till gymnasiet.

För dig som spelar gitarr, elbas, trummor och piano kan vi erbjuda att spela tillsammans i
grupp genom våra rockband på högstadiet. Det är viktigt att du har tagit lektioner minst ett år innan på ditt instrument för att vara med och spela i rockbandet. Vi tar också emot anmälan i sång till våra band!

Rockband finns från årskurs 7-9 på Hedens skola och Björkö skola

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Kontakt

Vänd dig till kommunservice oavsett vad din fråga eller ditt ärende gäller.

Öckerö kommunservice
Telefon: 031-97 62 00
E-post: kommun@ockero.se

Besöksadress
Sockenvägen 13
Öckerö

Postadress
Öckerö kommun
475 80 Öckerö