Meny
Sök

Matavfall

Öckerö kommun samlar in matavfall från alla hushåll och verksamheter. Matavfallet omvandlas till biogas och användas som miljövänligt drivmedel för bussar och bilar i vår region. Restprodukterna blir miljövänligt biogödsel för lokala lantbruk. Genom att sortera ditt hushållsavfall bidrar du till en hållbarare utveckling och en bättre miljö.

Det räcker att blicka ut över vår skärgård för att förstå varför Öckerö kommun värnar om miljön. Men till grund för kommunens beslut att sortera ut matavfall, ligger regionala och riksomfattande miljömål. Ett av Sveriges miljömål är att hälften av allt matavfall ska återvinnas genom biologisk behandling. Ett regionalt mål är att avfall ska användas som en resurs och att avfallsmängderna ska minskas.
Läs mer om miljömålen i Öckerö kommun
Avfallsplan för GöteborgsregionenPDF

Matavfallet blir biogas och biogödsel
När matavfall samlas in och bearbetas (rötas) blir det biogas. Biogasen kan användas som drivmedel i bilar och bussar, vilket bidrar till minskat behov av fossila bränslen som bensin och diesel. I rötningsprocessen bildas också en rest, biogödsel, som är ett miljövänligt alternativ till konstgödsel inom jordbruket.
Läs mer om biogasprocessen på biogasportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Din insats gör skillnad! På biogasen från en av dina bruna papperspåsar med matavfall kan en buss i kollektivtrafiken köra 2,5 kilometer.


Dina nya avfallskärl kommer att tömmas varannan vecka. Det bruna kärlet för matavfall töms ojämna veckor och det gröna kärlet för övrigt hushållsavfall töms jämna veckor.
Läs mer om vilken dag soporna hämtas hos

Avgiften för sophämtningen blir densamma som tidigare, med undantag för dig som komposterar och nu inte längre får reducerad taxa.
Läs mer om avgifter, regler och abonnemang

Nya avfallskärl
För att kunna sortera ditt matavfall på ett bra sätt kommer du att få två nya avfallskärl: ett brunt, ventilerat för matavfall och ett grönt för övrigt hushållsavfall. Kommunen äger kärlen, men du som fastighetsägare ansvarar för att sköta dem. Du kan förvara dina kärl var du vill, men för att kärlet ska tömmas, måste du ställa det vid farbar väg med hantaget utåt på tömningsdagen.

Avfallskärlen har två hjul och rymmer 140 liter var. Måtten är A: 480mm, B: 543 mm, C: 1065 mm, D: 940 mm, E: 500 mm. Brunt kärl används för matavfall och grönt kärl för övrigt hushållsavfall.Avfallskärlen har två hjul och rymmer 140 liter var. Måtten är A: 480mm, B: 543 mm, C: 1065 mm, D: 940 mm, E: 500 mm. Brunt kärl används för matavfall och grönt kärl för övrigt hushållsavfall.

För att få plats med ditt hushållsavfall i de nya behållarna är det viktigt att fortsätta att sortera ur alla förpackningar (plast, papper, glas, metall) och lämna dem till återvinning.

Återvinn för miljöns skull. Här ser du fördelningen mellan olika sorters avfall i din soptunna. Under-sökningen gjordes på Öckeröarna 2013. Om du ser till att matavfall och förpackningar återvinns och allt farligt avfall hamnar i rätta händer blir det bara 15% kvar av dina hushållssopor. Det är en god miljöinsats!
Enligt Naturvårdsverket borde alla människor sträva efter att inte lämna efter sig något avfall alls. Vågar du ta den utmaningen?

Samla matavfallet i papperspåsar
Alla hushåll kommer att få papperspåsar och en påshållare att förvara i köket. De bruna papperspåsarna är mycket hållbara om du använder dem på rätt sätt. Soppor, såser och matavfall med mycket vätska behöver rinna av i vasken innan du slänger det, men det mesta avfallet kan du lägga direkt i påsen. Om du vill, kan du lägga lite hushållspapper eller en äggkartong i botten av påsen för att suga upp överflödig vätska.

Genom att alltid förvara påsen med matavfallet i påshållaren minskar du risken för dålig lukt, eftersom påshållaren är ventilerad. När din påse är fylld till den streckade linjen stänger du påsen, bär ut och slänger den i det bruna avfallskärlet.

Tre råd för att undvika dålig
lukt och insekter kring ditt matavfall:
1. Fyll papperspåsen lagom mycket så att
matavfallet inte rinner ur.
2. Släng papperspåsen efter två-tre dagar,
oavsett hur mycket matavfall du har samlat ihop.
3. Släng inte löst matavfall i det bruna avfallskärlet.
Använd alltid de bruna påsarna.

Rätt avfall på rätt plats
Möjligheten att göra biogas av matavfallet påverkas av hur du sorterar hemma i ditt kök. Därför är det viktigt att det bara är matavfall som hamnar i den bruna påsen.

Det är också skillnad på att sortera för biogas och att sortera för kompost. Att något är biologiskt nedbrytbart innebär inte alltid att det går att göra biogas av det. Det är därför du inte får lägga exempelvis blomjord, trä eller trädgårdsavfall i det bruna kärlet. Inte heller biologiskt nedbrytbara plastpåsar går att återvinna tillsammans med matavfall.
 
Detta är matavfall - lägg det i det bruna kärlet 
• Allt som kan ätas
• Skal och kärnor
• Skinn och ben
• Fiskrens och skaldjursrester
• Kaffesump, även filtret
• Teblad, även tepåsen
• Möglig mat
• Hushållspapper, mindre mängder
• Äggkartong, någon enstaka i botten på påsen för att absorbera vätska
• Snittblommor och mindre krukväxter utan jord

Detta är övrigt hushållsavfall - lägg det i det gröna kärlet
• Sanitetsartiklar som blöjor och bindor
• Textilier och likn.
• Vinkorkar
• Glasspinnar, ätpinnar
• Cigarettfimpar, snus
• Stearinljus, aska
• Kattsand, spån eller spillning från husdjur

En detaljerad sorteringslista hittar du här. PDF

Besöksadress: Sockenvägen 13, Öckerö
Postadress: Öckerö kommun, 475 80 Öckerö
Telefon: 031-97 62 00, fax: 031-96 91 87

Kommunhusets öppettider
Måndag: 08:00 - 18:00
Tisd - Torsd: 08:00 - 16:30
Fredag: 08:00 - 14:30

Logga in webbredaktör
För anställda och förtroendevalda
Om webbplatsen

E-post: kommun@ockero.se
Org.nr: 212000-1280
Bankgiro: 5294-9609

Kontakt

Kontakta oss
Jag förstår att Öckerö kommun är en myndighet och att det innebär att det jag skriver blir en allmän handling. Tänk på att inte skriva känsliga uppgifter.

Kontakta oss
Jag förstår att Öckerö kommun är en myndighet och att det innebär att det jag skriver blir en allmän handling.

Besöksadress: Sockenvägen 13, Öckerö
Postadress: Öckerö kommun, 475 80 Öckerö
Telefon: 031-97 62 00, fax: 031-96 91 87

Kommunhusets öppettider
Måndag: 08:00 - 18:00
Tisd - Torsd: 08:00 - 16:30
Fredag: 08:00 - 14:30

Logga in webbredaktör
För anställda
Om webbplatsen

E-post: kommun@ockero.se
Org.nr: 212000-1280
Bankgiro: 5294-9609

Kontakt