Det här är offentlig upphandling

Att göra en affär med offentlig sektor börjar på samma sätt som vilken affär som helst. Det uppstår ett behov i verksamheten, som då vänder sig till marknaden för den aktuella varan eller tjänsten. Verksamheten beskriver sina behov och intresserade leverantörer konkurrerar om affären. Det är något många företagare är bekanta med och vana vid.

Lagen om offentlig upphandling

I den offentliga affären beskrivs behoven i ett upphandlingsdokument. Delar av processen kan skilja sig från hur det går till när privata företag gör inköp.

Anledningen är att offentlig upphandling bygger på lagen om offentlig upphandling (LOU), som i sin tur bygger på EU-direktiv. Den här lagstiftningen finns för att all handel med skattemedel ska vara rättvis. Den ska gynna konkurrensen mellan företag och garantera fri rörlighet för varor och tjänster inom EU.

Fem principer för offentlig upphandling

De lagar som styr all offentlig upphandling bygger på fem grundläggande principer.

Likabehandling

Likabehandlingsprincipen innebär att alla leverantörer ska få samma förutsättningar. Det innebär till exempel att alla får tillgång till samma information samtidigt, så att ingen leverantör får ett övertag.
Upphandlaren får inte acceptera ett anbud som inte kommer in i tid, eftersom samma förutsättningar och tidsfrister ska gälla för alla.

Icke-diskriminering

Principen om icke-diskriminering innebär att det är förbjudet att direkt eller indirekt diskriminera leverantörer, främst på grund av nationalitet.
Den upphandlande verksamheten får till exempel inte ge ett lokalt företag företräde eller bara gynna svenska företag.

Ömsesidigt erkännande

Principen om ömsesidigt erkännande innebär bland annat att alla medlemsländer i EU måste godta intyg och certifikat som har utfärdats av behöriga myndigheter i de andra medlems¬länderna.

Proportionalitet

Proportionalitetsprincipen innebär att kvalifikationskrav och krav¬specifikation måste stå i rimlig proportion till och ha ett naturligt samband med det som upphandlas.

Öppenhet

Principen om öppenhet innebär att upphandlingsprocessen ska kännetecknas av förutsägbarhet och transparens.

För att anbudsgivarna, alltså de företag som är med i en upphandling, ska få samma förutsättningar att lämna anbud så måste upphandlings¬dokumentet vara klart och tydligt och definiera alla krav på det som ska upphandlas.

Genom offentlig upphandling öppnar organisationer inom offentlig sektor upp sina inköp för konkurrens.

Offentlig upphandling ger möjligheter

I stort sett alla inköp inom offentlig sektor görs genom offentlig upphandling och omfattas av upphandlingslagarna. Olika bestämmelser blir aktuella beroende på vad det är som ska upphandlas och hur stort värdet är.

Vid offentlig upphandling har den offentliga verksamheten stora strategiska möjligheter, till exempel:

  • att driva på utvecklingen till ett mer hållbart samhälle genom att efterfråga socialt och miljömässigt hållbara produkter och tjänster
  • att använda leverantörers innovationsförmåga för att utveckla nya lösningar
  • att motverka kriminalitet och att människor blir utnyttjade samt att värna sund konkurrens.

Därför ska vi aktivt använda inköp och upphandling som verktyg för att bidra till en hållbar utveckling och minimera negativ påverkan från varor och tjänster – sett till hela livscykeln.

Nästa steg

Nu vet du en del om principerna bakom offentlig upphandling. I nästa steg tittar vi närmre på hur offentlig upphandling kan gå till i Öckerö kommun.

Till steg 2: Så här gör vi affärer

Senast uppdaterad:

Publicerad:




Kontakt

Vänd dig till kommunservice oavsett vad din fråga eller ditt ärende gäller.

Öckerö kommunservice
Telefon: 031-97 62 00
E-post: kommun@ockero.se

Besöksadress
Sockenvägen 13
Öckerö

Postadress
Öckerö kommun
475 80 Öckerö