All Digital Week på Öckerö bibliotek

All Digital Week är en europeisk kampanjvecka, med syfte att främja ökad digital delaktighet.

Under denna vecka lyfter vi därför fram våra digitala tjänster lite extra. För dig som tidigare inte använt dem så är detta förhoppningsvis ett bra tillfälle att komma igång.

Med hjälp av ditt lånekort och en pinkod så kan du bland annat titta på film, läsa tidningar, lyssna på e-böcker och lära dig nya språk. Helt gratis och direkt från hemmets lugna vrå. Om du har frågor om tjänsterna eller bara vill veta mer, får du gärna höra av dig till oss på biblioteket, 031-976348 / biblioteket@ockero.se.

Tisdagen den 29/3 kl.17-19 så gästas biblioteket av personal från SEB Hönö. Då kan du passa på och ställa alla dina frågor om Bank-ID, Swisch och andra digitala bankverktyg. Varmt välkommen: Digital tisdag med besök av SEB Hönö

Dagens tips, 21/3: Upptäck en värld av film hos Cineasterna

Bild på iPads och datorer som visar cineasternas hemsida

Med bibliotekets filmtjänst lånar du film direkt via smart-tv:n, datorn, surfplattan eller mobilen. Välj bland tusentals kvalitetsfilmer från hela världen. Både för barn och vuxna och helt gratis. Allt du behöver är internet och ett bibliotekskort med pinkod.

Här kan du läsa mer om hur det går till:
https://biv.se/-/lana-strommande-film-cineasterna Länk till annan webbplats.

Dagens tips, 22/3: Läs tidningar hemifrån med Pressreader

Bild på surfplatta, smartphone och dator med tjänsten Pressreader igång på skärmen

Med PressReader kan du läsa tidningar och tidskrifter från hela världen. Utöver svenska tidningar som GP, Svenska dagbladet och Aftonbladet hittar du här över 7000 titlar på ett 50-tal språk. Tidningarna är exakta kopior av de tryckta; fast med alla de fördelar en digital tidning ger, såsom klickbara rubriker och möjlighet att förstora text och bild. Du kan även lyssna på tidningen, antingen via den inlästa varianten som erbjuds av vissa utgivare, eller med hjälp av din enhets inbyggda skärmuppläsning. Det enklaste sättet att nå Pressreader på är genom att logga in med ditt bibliotekskonto på biv.se och sedan klicka dig vidare därifrån. Läs mer om Pressreader på:

https://biv.se/-/dagstidningar-och-tidskrifter-pressreader Länk till annan webbplats.

Dagens tips, 23/3: Lyssna på talböcker med Legimus

En kvinnohand håller i smartphone med appen Legimus öppen, mot lila bakgrund.

Om du har någon form av läsnedsättning kan du få ett eget konto hos Legimus. Det är en talbokstjänst som tillhandahålls av Myndigheten för tillängliga medier. Du behöver inte ha något läkarintyg för att få tillgång till tjänsten. I appen Legimus, som finns att ladda ned i App store Länk till annan webbplats. och Google Play Länk till annan webbplats., finns mängder av böcker inlästa som du lätt kan strömma eller ladda ned på ditt konto. Du kan läsa mer om tjänsten på Legimus sida Länk till annan webbplats..

Varje torsdag, kl.16-18 är du även välkommen att komma och träffa en bibliotekarie och prata mer om Legimus. Det går såklart bra att höra av sig andra tider i veckan också, men just denna tid är speciellt vikt åt att hjälpa dig komma igång med tjänsten. Se mer på Kom igång med Legimus.

Dagens tips, 24/3: Låna e-böcker med Biblio

logotyp för uTalk

Biblio är en app som du gratis kan ladda ned från App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Efter att du laddat ned den väljer du Bibliotek i Väst och skriver in ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Sedan är det bara att sätta igång att lyssna och läsa. Du kan två böcker i veckan och du behöver inte återlämna dem när du är klar.

Kontakta biblioteket om du har frågor: biblioteket@ockero.se eller 031-97 63 48

Varje tisdag 17.00-19.00 finns det även möjlighet att träffa en bibliotekarie och få hjälp att komma igång med e-boksläsandet och andra digitala tjänster. För mer information om dessa tillfällen, se: Digital tisdag på Öckerö bibliotek

För mer information om våra e-böcker, se: Digitala tjänster Länk till annan webbplats..

Dagens tips, 25/3: Sök stipendier och stöd med Global Grant

logotyp för uTalk

I Global grants stipendiedatabas kan du söka bland mängder av fonder, som varje år delar ut pengar till personer och ändamål som uppfyller vissa förutbestämda krav. Här kan du söka pengar till studier, forskning, resor, hyran, idrott, kultur, kurser, vård, litteratur, ideell verksamhet och mycket annat. Du kan söka både som privatperson, företag och förening. På sidan finns även information om hur du skriver en bra ansökan och andra relevanta tips. Denna databas kommer du åt både hemifrån och på plats i biblioteket, bara välj Öckerö i menyn och mata in ditt lånekortsnummer. Om du har frågor kring tjänsten så är det bara att höra av sig till oss på biblioteket, så hjälper vi dig. Läs mer på Global Grants hemsida. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: