Marika Jansson förskollärare

Det har jag aldrig provat, så det klarar jag helt säkert!

Namn: Marika Jansson
Yrke: Förskollärare
Anställningsår: 2022

Beskriv en vanlig dag på jobbet

Om mornarna möter jag nyvakna barn som söker en trygg famn. Vi kan rita, läsa och samtala om dagen vi har framför oss. Vad vill vi göra och vad kan vi göra? När vi sedan ätit frukost delar vi upp oss i mindre grupper för planerad undervisning som håller sig inom ramarna för förskolans temaarbete. Vi har sedan samling där vi exempelvis sjunger, dansar, samtalar eller leker en lek innan det är dags för lunch. Det följs av dagens vila. Vila är olika för barnen beroende på behov (sova, lyssna till bokläsning eller lugn musik). På eftermiddagen är vi ute på förskolans gård, leker och jobbar med att utveckla kompisrelationer och sampel. Vi äter mellanmål och har ”fri lek” tills det är dags att avsluta dagen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få utvecklas tillsammans med barnen och få se barnen bemästra sina utmaningar. Den blicken och energin de ger ifrån sig i det ögonblicket är oslagbart.

Hur ser du att ditt arbete skapar värde för dem vi är till för?

Dels genom det jag precis nämnde, att min närvaro blir en bidragande faktor till barnens utveckling. Jag möter varje barns tankar, teorier och lyssnar till deras erfarenheter samt både uppmuntrar och utmanar varje barn att utvecklas utifrån sin individuella nivå. Men också genom att respektera alla barns olikheter, finnas där för att lyssna och bemöta barnens alla känslor och uttryck samt vägleda barnen i skapandet av goda relationer till människor, miljö och material. Barn är medskapare av sitt liv och vårt samhälle som är i ständig förändring.

Berätta om en minnesvärd händelse från din arbetsplats

Oj, det finns så många. Men en termin var utöver det vanliga. Vi arbetade med barnens relation till närområdet och då vi bor på en ö och omges av havet så fick havsdjuren stort fokus. Vi hade en levande hummer på besök i förskolan en dag tillsammans med tre stora krabbor. Den möjligheten att få undersöka på så nära håll skapade ett fantastiskt intresse hos barnen och en nyfikenhet som inte går att beskriva med ord. Engagemanget blev överflödigt hos både barn och pedagoger.

Hur trivs du med Öckerö kommun som arbetsgivare?

Bra. Jag har en fantastisk chef och jag tycker kommunen har en otroligt bra struktur och tydlighet för vad som gäller för mig som anställd inom förskolans värld. Vi erbjuds så mycket inom kommunen som jag inte gjort på tidigare arbetsplatser. En utmärkande del är fortbildning och personlig utveckling. Jag älskar det!

Kuriosa om dig

Min mamma ville att jag skulle gå ”barn och fritid” på gymnasiet. Men jag vägrade! Det var hennes dröm och inte min. Jag gick istället hotell och restaurang och arbetade några år som servitris, bartender och kokerska i skolkök innan jag blev tillfrågad att komma och vikariera på en förskola en dag. Efter den dagen var jag fast! Jag är tydligen mer lik min mamma än jag trodde ;)

Möt Öckerö kommuns medarbetare nämndsekreterare

Senast uppdaterad:

Publicerad: