Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Meet

Håll videomöten med personer inom eller utanför organisationen.

Vem blir mötesarrangör?

I Classroom är mötesarrangören den första eleven eller läraren som klickar på möteslänken (om Meet inte är inaktiverat för honom eller henne) även om han eller hon inte är den första som går med i mötet.

Om en person skapar ett videomöte i Google Kalender är han eller hon mötesarrangör oavsett vem som går med i mötet först.

Videomöte i Google Meet


Du behöver: ett google-konto, en mobil/iPad/dator med tillgång till webbkamera och mikrofon. Startar du mötet via mobil/iPad behöver du ladda ned appen Google Meet.

 1. Skriv https://calendar.google.com/länk till annan webbplats i en webbläsare eller klicka på högst upp i högra hörnet då du är inloggad på Googles tjänster och välj Kalender.
 2. Klicka på Gå med eller Starta ett möte.
 3. Skapa ett namn för mötet och ange mötesnamnet. Klicka på Fortsätt.
 4. Skapa en händelse i din kalender genom att klicka på + Skapa eller genom att dra med piltangenten direkt i kalendern på dag och tid.
 5. Namnge mötet genom att lägga till en titel.
 6. Klicka på den blå knappen Lägg till Google Meet-videokonferenser så följer alla detaljer om Meet-konferensen med i händelsen.
 7. Du kan bjuda in dina gäster genom att:
 • kopiera anslutningsinformationen (länk eller möteskod) och klistra in det in Unikum på ett meddelande eller via mejl till de gäster du vill bjuda in
 • eller klicka på Lägg till personer och ange ett namn eller en e-postadress till personen du vill bjuda in. Du kan börja att skriva ett namn och då får då förslag på personer att lägga till.
 • Klicka på spara

Gå med i ett meet-möte från Google Kalendern

 1. Klicka på händelsen i kalendern.
 2. Klicka på den blå knappen Anslut till Google Meet och du omdirigeras till Meet.
 3. Gå med i mötet
 4. Som värd för mötet har du värdkontroller där du t ex kan styra om gästerna måste be om att få gå med eller om de kan gå med automatiskt. (se bild)

Bjud in och starta ett videomöte via Google kalendern

Bjud in och starta ett videomöte via Google classroom

Instruktion starta ett videomöte

Du behöver: ett google-konto, en mobil/iPad/dator med tillgång till webbkamera och mikrofon. Startar du mötet via mobil/iPad behöver du ladda ned appen Google Meet.

 1. Skriv https://meet.google.com/länk till annan webbplats i en webbläsare eller klicka på Ikonen med 9 prickar högst upp i högra hörnet då du är inloggad på Googles tjänster och välj Meet.
 2. Klicka på Gå med eller Starta ett möte.
 3. Skapa ett namn för mötet och ange mötesnamnet. Klicka på Fortsätt.
 4. Klicka på Gå med nu.
 5. Om du vill lägga till någon i ett möte väljer du ett alternativ:
  1. Klicka på Kopiera anslutningsinformation och klistra in mötesinformationen i ett e-postmeddelande eller i t ex på Unikum.
  2. Klicka på Lägg till personer och välj ett alternativ:
   1. Under avsnittet Bjud in anger du ett namn eller en e-postadress och klickar på Skicka inbjudan.
   2. Du kan börja att skriva ett namn och då får då förslag på personer att lägga till.

Hur du startar ett videomöte via google meet del 1 (samt chatt- och presentationsfunktionen)

Hur du startar ett videomöte via meet del 2 (samt hur du kan ändra layout på skärmen)

Meet-grupper i Google Meet (breakout-rooms)

Ett breakout-room innebär att du delar upp din grupp/klass i mindre grupper där deltagarna i varje grupp kan samtala med varandra, samtidigt har du som lärare tillgång till att vara med i varje grupp och lyssna på samtalet om så önskas. Öckerö kommun har inte tillgång till funktionen, men vi kan göra en variant av breakout-rooms.

Du behöver: ett google-konto, en mobil/iPad/dator med tillgång till webbkamera och mikrofon. Startar du mötet via mobil/iPad behöver du ladda ned appen Google Meet.

 1. Skriv https://meet.google.com/länk till annan webbplats i en webbläsare eller klicka på högst upp i högra hörnet då du är inloggad på Googles tjänster och välj Meet.
 2. Klicka på Starta ett möte.
 3. Skapa ett namn för mötet och ange mötesnamnet. Klicka på Fortsätt.
 4. Klicka på Gå med nu.
 5. Gör om punkt 1-4 för varje grupp men se till att öppna en ny flik för varje möte du skapar.

Det finns olika alternativ för hur du därefter delar länken för varje Meet-grupp, t ex

 • Alternativ 1: Du skapar ett dokument där du lägger alla länkar för varje Meet-grupp och delar dokumentet med alla elever t ex på Classroom.
 • Alternativ 2: Du delar varje länk i flödet på Classroom eller i ett meddelande på Unikum.
 1. Nästa steg är att kopiera varje anslutningsinformation/möteslänk för varje grupp. Klicka på Kopiera anslutningsinformation och klistra in möteslänken enligt det alternativ du valt. Varje grupp ska ha sin egen unika anslutningsinformation/möteslänk.
 2. För att du inte ska höra alla diskussioner samtidigt behöver du stänga av ljudet för varje möte och det sker på olika sätt beroende på vilken webbläsare du använder:
 • Chrome - Du behöver installera ett tillägg som heter “Mute tab”. Därefter kan du stänga av ljudet för varje flik. (Se videoinstruktion)
 • Firefox - högerklicka på fliken för det möte du vill stänga av ljudet på och välj “Ljud av för flik” (Se bild)

Gör nu likadant för varje flik med Meet-grupper du startat för att stänga av ljudet från början. Därefter kan du välja att sätta på ljudet på det Meet-grupp du vill lyssna på.

När varje elevgrupp tagit del av sina möteslänkar och loggat in på sina möten kan du som lärare gå in och delta. Ett tips är att du stänger av din mikrofon och ev stänger av kameran och kommunicerar via chatten eller sätter på mikrofonen när du vill kommunicera med alla grupper samtidigt.

Videoinstruktioner

Hur du gör meet-grupper (breakout rooms) i Meet och delar länkar via ett dokument.

Installera tillägget Mute Tab i webbläsaren Chrome

Senast uppdaterad: 2021-02-23 15.27

Publicerad: 2020-09-04 10.17