T/S Gunilla ändrar kurs under pandemin

I början på veckan seglade T/S Gunilla in på svenskt vatten efter sin resa till Island, som blev den första seglingen för det här läsåret. På torsdag förmiddag kan ni se Gunilla i Öckerö hamn.

Öckerö seglande gymnasieskola påverkas självklart av situationen som råder världen över. Årets första segling var inget undantag. Innan resan sattes hela besättningen i karantän, de testades för covid-19 och fick mönstra på först när ett negativt svar kommit tillbaka. Det är så rutinerna ser ut nu men de kan komma att förändras.

Första resan för läsåret gick till Island. Rektor för gymnasieskolan Stefan Carmesund berättar om besättningens upplevelser från resan.

På väg till Island förändrades landets förhållningssätt mot turister och det krävdes antingen två test på Island med 4 dagars mellanrum under karantän, eller 14 dagars karantän. Vi valde 14 dagar då vi enligt plan skulle vara till sjöss i 13 dagar innan vi steg iland i Reykjavik, så en dag till ankars var ett lätt val. Alla ombord var även tvungna att ladda ner en app som var till för smittspårning. Därefter seglade vi till Shetland och där var vi välkomna utan test då vi varit till sjöss under lång tid och Island inte sågs som ett riskland.

Att planera årets kommande seglingar är en utmaning. Ovisheten kring länders restriktioner gör att bestättningen får vara beredda på att snabbt byta hamn och rutt. Vi följer de rekommendationer som de olika länderna har angående munskydd och avstånd. Besättningen är även noga med handhygien och alla har alltid med sig handsprit och munskydd.

Vår nästa resa gör vi med Samhällsprogrammet årskurs 2. De ska segla ner i Europa. Det blir stopp i Tyskland, Frankrike, Portugal och Spanien. Även här får vi vara flexibla då länders regler kan ändras från en dag till en annan.

Vi ser fram emot en härlig seglingsvinter i fjärran vatten. Allt är möjligt, framtiden är ljus, säger Stefan Carmesund.

Senast uppdaterad:

Publicerad: