T/S Gunilla tillbaka i Öckerö hamn

För Öckerö seglande gymnasieskola, som vanligtvis gör fem seglingar över jorden tillsammans med 44 elever och 11 befäl, har pandemin påverkat i stor grad. Trots detta lyckades T/S Gunilla med besättning genomföra fem seglatser under läsåret. Eleverna har under sina seglingar fått en unik inblick i hur olika länder hanterat och påverkats av coronaviruset. Vid 11-tiden på Kristi himmelfärdsdagen seglade T/S Gunilla hem för sista gången det här läsåret.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

På piren i Öckerö hamn står förväntansfulla anhöriga. Skaran är betydligt mindre än innan pandemin bröt ut. Rektor, Stefan Carmesund, och några lärare från skolan går i orangeklädda västar och hjälper till med att hålla avstånd på piren. Stämningen är god, och alla är förstående.

Vid 10:30 tornar T/S Gunilla upp sig med fulla segel och nu är de så nära att man nästan kan höra de order som skriks ut ombord. Eleverna, som efter att ha genomfört sin sista segling som elever på T/S Gunilla är luttrade. Det är deras tredje och sista resa som samhällselever på Öckerö seglande gymnasieskola. En stund senare är alla segel bärgade och Gunilla glider in och lägger till. Eleverna tar avsked av båten, befälen och varandra och kliver sedan i land till sina nära hemma på kaj.

Alicia Borg är en av de samhällselever som just genomfört läsårets sista seglats. Hon berättar att det har varit annorlunda att segla i coronatider, men en spännande upplevelse, för att samhällena ser helt annorlunda ut än vad de brukar göra.

Det blir inte lika festligt att vara utomlands, för det är inte lika mycket rörelse på destinationerna. Däremot har vi fått uppleva vanliga turistorter, så som Kanarieöarna, helt utan turister. Det har gett en inblick i turismens påverkan på lokalbefolkningen.

För Alicia är det svårt att greppa att detta är den sista resan hon gör men säger vidare att klassens upplevelser öppnat vyerna för att fortsätta att segla på andra skutor. Att gå på Öckerö seglande gymnasieskola har lärt henne att få ett nytt perspektiv på samarbete och att bli en hjälpsam och öppen människa gentemot andra människor. Det tror hon är bland det viktigaste att ta med sig till vidare livserfarenheter.

Nu väntar några veckors hårt arbete för eleverna på skolan innan de tar studenten. För T/S Gunilla blir det förmodligen betydligt tystare än vad det varit på länge. Men i augusti är det dags för nästa kull elever att pröva lyckan och fylla fartyget med röster igen. Hur deras resa kommer att se ut, och vilka erfarenheter de kommer hem med återstår att se.

Senast uppdaterad:

Publicerad: