Projekt inom skapande skola

Under maj och juni har två olika projekt inom skapande förskola och skapande skola genomförts.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

Konstnären Therese Alango har arbetat i förskolan med lergodsplattor som målats med färgen ”engobe”. Engobe är en färg som till största del består av lerslam och färgpigment. Efter att barnen målat bränns plattorna och glaseras med transparent glasyr som framhäver pigmenten och gör plattorna blanka. De färdiga alstren kan hängas på väggen som dekoration eller användas som grytunderlägg.

Det är ett kreativt skapande som är både roligt och utvecklande för barnen. Då de arbetar med händerna breddas deras förutsättningar att lära sig och koncentrera sig. När barnen använder händerna som verktyg främjas hjärnans utveckling, finmotoriken och ett aktivt tredimensionellt seende. Genom att arbeta med händerna får barnen möjlighet att uttrycka sina tankar, känslor och intryck.

Graffiti och streetart på Björkö skola

Elever på Björkö skola har målat graffiti och diskuterat streetart i skolan som ett samarbetsprojekt mellan Björkö music Society och Öckerö kommun genom skapande skola.

Under tre dagar har Malin Sparrvardt, konstpedagog på Streetcorner från Stockholm, lett arbetet med sprayburk och teknik. Elever har i full skyddsutrustning fått spraya på plywoodskivor som föreningen hängt upp på fasaden till Björkö båtklubb mitt i hamnen.

Skapande skola

Genom skapande skola insater kan konst och kultur integreras i skolan på lång sikt. Det bidrar till att elever får större möjligheter till eget skapande genom möten med professionella kulturaktörer.

Senast uppdaterad:

Publicerad: