Förintelsens minnesdag uppmärksammas på Hedens skola

Internationella minnesdagen för Förintelsen, den 27 januari är en dag för att minnas Förintelsen. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

Elever och personal på Hedens skola 7-9 har idag fått höra en överlevare berätta om sina upplevelser. Första generationens överlevare blir allt färre med åren och det är viktigt att ta vara på de levande vittnen som fortfarande kan dokumentera och berätta om fasorna, för att försöka förhindra att de upprepas.

Lisa Granér är 88 år och bodde i Wien när Österrike annekterades av Nazityskland. Hon var 4,5 år när hon med sin syster och sina morföräldrar flydde till Sverige, föräldrarna skulle komma efteråt. Denna gång fick Hedens skola 7-9 förmånen att höra en överlevare berätta om sina minnen ur det lilla barnets perspektiv.

Lisa Granér kommer från Berättargruppen EDUT som erbjuder skolor i Västra Götalandsregionen kostnadsfria personliga vittnesmål från Förintelsen anpassade för skolungdomar samt utbildningsdagar för lärare med teman som antisemitism och Förintelsen med dess lärdomar.

Läs mer om EDUT

Edut - Vittnesmål från Förintelsen Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: