Öckerö får priset Författarnas bästa bibliotek

Kultur i Väst och Författarcentrum Väst delar varje år ut priset till ett bibliotek som under året visat på självständighet och nytänkande när det gäller bokningar av författare. I år tilldelas priset tre bibliotek som genom samarbete lyckats locka flera stora namn till sina författarkvällar. Priset Författarnas bästa bibliotek 2018 går till Orusts, Tjörns och Öckerös bibliotek.

Foto på interiör och exteriör av Tjörns, Orusts och Öckerös bibliotek

Genom att slå sina kloka huvuden ihop har ö-biblioteken, under en längre tid, arbetat konsekvent och kreativt med sina författarbesök. Det visade sig vara ett vinnande koncept.

- Tack vare ett kreativt samarbete har dessa tre bibliotek lyckats boka kända författare som Björn Ranelid och Carin Hjulström. Författarna kan göra en sammanhängande miniturné och biblioteken dela på kostnader för resor och boende. Vår förhoppning är att detta goda exempel ska inspirera andra bibliotek till liknande samarbeten, även när det gäller mindre kända namn, säger Kennet Klemets, författarförmedlare, Författarcentrum Väst.

Juryns motivering Priset Årets Bästa Bibliotek 2018 går till tre bibliotek, närmare bestämt tre ö-bibliotek: Orusts, Tjörns och Öckerös bibliotek. Dels för att de var och en under en rad av år varit flitiga bokare av författarbesök, dels för att de på ett smart och konstruktivt sätt samarbetat kring bokningar av lite mer kända författare som annars kan vara svåra att locka till ett mindre bibliotek. Vi är imponerade och hoppas även att andra bibliotek låter sig inspireras av detta lyckade exempel.

Prisutdelning Priset delas ut på Författardagen den 30 november på Göteborgs Stadsbibliotek. Priset blir i år att de får ett kort författarbesök var, som de kan boka ihop under 2019.

Jury: Nina Katarina Karlsson (litteraturkonsulent, Kultur i Väst), Kennet Klemets, (författarförmedlare, Författarcentrum Väst)

Senast uppdaterad:

Publicerad: