Elavbrott – vad gör jag?

Höststormarna är här och ökat risken för elavbrott. Om det plötsligt blir ett längre elavbrott i ditt hem. Hur håller du värmen? Hur får du tag på vatten och lagar mat? Det vi tar för givet som värme, vatten från kranen och mat blir plötsligt en utmaning. Du ansvarar själv för att klara ett längre elavbrott hemma. Energimyndigheten ger dig tips och råd på hur du kan förbereda dig innan ett längre el- och värmeavbrott så att du slipper drabbas onödigt mycket om det händer.

Ficklampa, vattendunk, batterier och radio, kokkärl och burkmat.

Längre el- och värmeavbrott är ovanliga i Sverige men de kan ändå inträffa när som helst. Det blir extra besvärligt under hösten och vintern när det är kallt och mörkt ute. Alla måste vara förberedda på att kunna hantera konsekvenser av ett elavbrott, oavsett hur och var du bor.

När du har en plan för hur du ska agera vid ett längre el- och värmeavbrott blir
situationen enklare att hantera om det sker säger Royne Malmström, handläggare
på Energimyndigheten.

Vilken förberedelsenivå du lägger dig på bestämmer du själv, du bör dock planera för att avbrottet kan pågå i flera dygn.

Vi har sammanställt flera enkla tips, råd och en checklista på saker som är bra att ha hemma. Mycket handlar om också mental förberedelse, har du tillräcklig kunskap tar du också bättre beslut i pressade situationer, säger Royne Malmström.

För mer information

energimyndigheten.se/elavbrott Länk till annan webbplats. kan du läsa om:

Senast uppdaterad:

Publicerad: