Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

Öckerö kommun går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

Barn som sitter på brygga vid vatten.

Fotograf: Kari Kohvakka

Det var torkan sommaren 2018 som var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja kommunicera budskapet om att spara vatten. Många kommuner i Sverige har periodvis problem med vattenbrist till exempel när många vattnar i sina trädgårdar, flyttar ut till sina fritidsboende eller fyller badtunnor och pooler.

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt, säger Lisette Larsson, VA-chef.

Att öka kunskapen om vattnets värde är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har stuga i en tredje. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Som exempel får Öckerö kommun allt vårt vatten från Göteborgs stad, vilket innebär att vi påverkas om vattenverken i Göteborg blir hårt ansträngda.

Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet Rent vatten och sanitet för alla.

I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de i Danmark bara gör av med ca 100 liter per person och dygn. Kan de så kan väl vi? Ett exempel är att stänga av kranen när du borstar tänderna i stället för att bara låta rent vatten bara rinna ut. Om alla stängde av kranen när de borstade tänderna så skulle var och en spara några liter vilket sammantaget skulle bli 1000-tals liter. Små förändringar i beteende gör stor skillnad, fortsätter Lisette Larsson.

Kampanjen om hållbar vattenanvändning bygger på budskapet om att vatten är det viktigaste vi har och kommer med konkreta tips för att enkelt spara vatten i vardagen. Håll utkik i våra kanaler för tips!

Senast uppdaterad:

Publicerad: