Olja hittad i vikar runt om Öckerö kommun

Under onsdagskvällen inträffade ett oljeutsläpp utanför Vinga när ett ankrat fartyg skulle fylla på olja. Oljan rör sig norrut längs kusten. Vi uppdaterar löpande med säkerställd information.

Under natten till skärtorsdagen släpptes en okänd mängd lågsvavlig bunkerolja ut i havet utanför Göteborg. Under torsdagskvällen upptäcktes mindre sjok med olja i flera vikar längs Öckerös västsida. Under skärtorsdagen påbörjades arbetet med att söka efter olja från Fotö i syd till Rörö i norr. Arbete för att sanera oljan har pågår i en gemensam insats av Kustbevakningen, Öckerö kommun och räddningstjänsten med hjälp av sjöräddningssällskapet.

Under insatsen på torsdagskvällen hittades olja i bland annat Saltarsviken, Kärrsvik, Hummerviken på Öckerö. Arbetet med att söka efter olja samt sanering återupptogs på fredag morgon.

Sökningarna baseras på driftprognoser som indikerar att oljan driver norrut. Vid lunch beräknas molnen lätta och Kustbevakningsflyget kan då söka av området visuellt och med särskilda system för att upptäcka just olja.

Hjälp till i sökandet efter olja

Kommunen har tillsammans med Kustbevakningen och Räddningstjänsten har sökt av stora områden, och hittills inte hittat mer olja. Sökandet fortsätter och du kan hjälpa till.

Enklast är att

  1. Ladda ner appen Strandstädarkartan till mobilen.
  2. Välj Städbehov i rullistan Ärendekategori, skriv ”olja” i ärendesbeskrivningen
  3. Ange position och ladda gärna upp en bild också.
  4. OBS! Viktigt är att du skriver OLJA i ärendet.

Strandstädarkartan är ett digitalt kartverktyg från Västkuststiftelsen. Den finns både på webben och som app för att underlätta strandstädning. Rapport om oljefynd från allmänheten via Strandstädarkartan kommer att tas om hand löpande, för att sanering ska kunna ske så snabbt som möjligt.

Relaterade nyheter

Länsstyrelsens arbete med oljeutsläppet utanför Vinga | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Saneringsarbetet efter oljeutsläppet i Göteborgs skärgård fortsätter - Kustbevakningen Länk till annan webbplats.

Har du sett olja vid eller i havet? | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Kommunens personal sanerar olja vid klipporna

Senast uppdaterad:

Publicerad: