Fortsätt rapportera oljeupptäckter

På grund av det utsläpp som skedde utanför Vinga under skärtorsdagen finns det olja längs strandlinjen som kan vara svår att upptäcka. Om du ser olja i strandlinjen eller ute till havs, rapportera dina upptäckter!

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

Var vaksam om du vistas i strandlinjen så att du inte kommer i kontakt med oljan och ha god uppsikt över barn och djur. Undvik att vistas eller röra runt bland tång, där oljeklumpar kan finnas gömda. Öckerö kommun har en pågående saneringsinsats för att avlägsna oljan och ser över områden kontinuerligt för att upptäcka ytterligare behov av sanering.

Såhär kan du hjälpa till

Om ser olja i strandlinjen eller ute till havs, rapportera dina upptäckter! Strandstädarkartan är till stor hjälp i saneringsarbetet. Rapporter om oljefynd från allmänheten via Strandstädarkartan tas omhand löpande för att sanering ska kunna ske så snabbt som möjligt. https://online.infracontrol.com/.../213/Strandstadarkartan Länk till annan webbplats.

Såhär gör du:

  1. Ladda ner appen Strandstädarkartan till mobilen eller använd länken ovan.
  2. Gå in appen och välj Nytt ärende
  3. Välj Städbehov i rullistan Ärendets kategori
  4. Ange position och ladda upp en bild.
  5. OBS! Viktigt är att du skriver OLJA i ärendebeskrivningen, gärna omfattningen.
  6. Om du vill ha återkoppling så skriver du dina kontaktuppgifter i ärendet. Kommunens personal sanerar olja dagligen.

Strandstädarkartan är ett digitalt kartverktyg från Västkuststiftelsen. Den finns både på webben och som app för att underlätta strandstädning. Rapport om oljefynd från allmänheten via Strandstädarkartan kommer att tas om hand löpande, för att sanering ska kunna ske så snabbt som möjligt.

Om du hittar olja ute till havs

Hittar du olja ute till havs kan du kontakta Kustbevakningens ledningscentral: 0776-70 60 00. Läs mer på Kustbevakningens webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: