Stort intresse för dialog om Öckerö nya centrum

Fredagens medborgardialog "Vi ses på Hamna!", skapade stort intresse och lockade många besökare. Öckerö hamnplan sprudlade av liv och rörelse. Under en dag förvandlades hamnen till en naturlig mötesplats och ett levande centrum, som var ett av syftet med evenemanget.

Vi hade två syften med dagen; Att befolka platsen och att skapa dialog om dess framtid. Det lyckades vi verkligen med, säger Therese Granberg, planarkitekt, Öckerö kommun.

Det blev så mycket större och mer välbesökt än vad jag hade hoppats på. En fantastisk uppslutning med stort intresse för utställningen om förstudien för Öckerö nya centrum del 2, säger Ida Brogren, processledare, Öckerö kommun.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

Initiativtagarna till dialogeventet "Vi ses på Hamna!", Ida Brogren, processledare och Therese Granberg, planarkitekt. Båda verksamma vid avdelningen för Strategisk samhällsutveckling i Öckerö kommun.

Enkät och dialog

I kommunens informationstält kunde man ta del av en utställning av förstuden för Öckerö nya centrum del 2 i form av kartor, bilder och illustrationer. Man visade även markanvisningetävlingen för Öckerö nya centrum del 1 och informerade om den.

Besökarna hade möjlighet att fylla i en enkät bestående av fyra frågor om Öckerö hamnplans dåtid och framtid. Drygt hundra personer deltog i enkäten.

En av enkätfrågorna lyder:

Hur vill du att Öckerö centrum ska upplevas i framtiden?

Kerstin och Kjell Torsede med hunden Sigge, Öckerö

Enkätbild

 

– Det ska upplevas som den skärgårdskommun det är. Med låg bebyggelse som smälter in i- och bevarar skärgårdsidyllen. Inte som en stadsbebyggelse. När man kommer hit ska man känna att man är på en levande ö där folk lever, bor och trivs.

 

 

Kerstin Hirmas, Öckerö

Enkätbild

 

– Jag välkomnar en utveckling och förändring. Nu är det väldigt tomt och dött. Öckerö centrum ska vara en mötesplats för alla i kommunen med service, upplevelser, butiker och restauranger precis som i Klåva.

 

 

Ann-Christin Eliasson med barnbarnet Tyra Eliasson, Öckerö

Enkätbild

 

– Det ska vara ett centrum som sprudlar av liv med restauranger, caféer och affärer. Det är så synd på sommaren att behöva hänvisa turisterna till Hönö för en matupplevelse. Ett restaurangutbud ska Öckerö centrum också kunna erbjuda.

 

 

Utställning i september

Nu ska enkätunderlaget bearbetas för att beskriva historiken och fånga platsens identitet och framtidsmöjligheter i det fortsatta arbetet med detaljplanerna.

En sammanställning av dialogen och enkätresultatet kommer att ställas ut tillsammans med förstudien första vecka i september på Navet, Öckerö bibliotek. Alla är välkomna att ta del av utställningen under bibliotekets öppettider.

Något för alla

Bildkollage från evenemanget Vi ses på hamna! Den 31 maj 2024

 

Samtidigt som kommunen informerade intresserade om förstudien för Öckrö nya centrum del 2, fanns det något för alla att ta del av. Det blev en dag fylld av aktiviteter, mat och musikunderhållning för både stora och små, i samarbete med lokala företag och föreningar.

Vi hade tur med vädret under större delen av dagen. Men på grund av en utfärdad vädervarning tvingades evenemanget avslutas något tidigare än avsatt sluttid kl. 20.00. Vi beklagar det men hoppas att folk hade överseende med det, förklarar Ida Brogren.

Drönarbild över Öckerö hamnplan

Bild: Droneeffect

Tack

Vi som har anordnat evenemanget från kommunens sida vill rikta ett stort tack till deltagarna i vår styrgrupp: Peter Carman från musikföreningen, Mikael Petterson från hamnföreningen och Jakob Sandberg från MBV. Vi vill också tacka alla evenemangsutställare och besökare samt kollegor som hjälpte till, avslutar Ida Brogren och Therese Granberg.

Läs mer om förstudien

Här finns information om förstudien för Öckerö nya centrum del 2 Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: