Textilavfall ska sorteras ut

Det nya utsorteringskravet innebär du inte längre får kasta trasiga kläder och andra kasserade textilier i ”den vanliga soppåsen”, restavfallet eller i containern för brännbart på återvinningscentralen. Textilavfall ska i stället sorteras ut och lämnas till kommunens insamlingssystem.

Från och med 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Detta gäller inte bara i Sverige, utan inom hela EU.

Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år1. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.

https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/textil/textilkonsumtion/ Länk till annan webbplats.

 

Tillfällig container för insamling av textilavfall

Öckerö kommun håller på att handla upp en aktör som kan samla in trasig textil (och textil för återbruk) tillsammans med andra kommuner inom göteborgsområdet. Behållare kommer att placeras ut på flera återvinningsstationer inom kommunen, mer information kommer att läggas ut när upphandlingen är genomförd. Tillsvidare samlas trasig textil in i en container på Öckerös återvinningscentral. Materialet ska behandlas enligt avfallstrappan där materialet i första hand ska återbrukas, i andra hand återvinnas och i sista hand förbrännas.

Textilavfallet måste vara torrt och rent för att kunna materialåtervinnas, lägg det i en plastpåse och knyt dubbelknut!

Våt, kraftigt nedsmutsad, möglig textil kan inte återvinnas och ska inte läggas i textilinsamlingen.

Tänk därför på att skydda materialet, ju mer som kan återbrukas eller återvinnas desto bättre.

 

Vad är textilavfall?

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:

  • Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
  • Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
  • Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
  • Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

 

Vem omfattas av det nya kravet?

De nya reglerna gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, och inte bara i Sverige utan inom hela EU.

Det bästa för miljön är avfallet som aldrig uppstår

Enligt Naturvårdsverket kastas cirka 7–9 kilo textilavfall per person och år i soporna eller på återvinningscentraler, och går direkt till förbränning. Av den textil som slängs i hushållssoporna beräknas mer än hälften att vara i användbart skick, alltså helt och oslitet.

Men du kan göra skillnad: Använd dina kläder och andra textilier längre, laga det som går sönder, ge bort sådant du inte använder, undvik att köpa nytt, men om du måste – välj begagnat eller hållbart producerade produkter. Och lämna textil till insamling när den är utsliten.

Senast uppdaterad:

Publicerad: