Nya rutiner för verksamheter som lämnar farligt avfall på återvinningscentralen – det här behöver du veta!

Från och med den 2 juni 2025 gäller nya rutiner för verksamheter som lämnar farligt avfall på Öckerö återvinningscentral. Förändringarna införs för att följa de lagkrav som gäller enligt miljöbalken och Naturvårdsverkets föreskrifter, och innebär bland annat skärpt anteckningsskyldighet och nya öppettider för företag.
Alla verksamheter som producerar, transporterar eller på annat sätt hanterar farligt avfall omfattas av anteckningsskyldigheten. Det innebär att verksamheten måste dokumentera bland annat vilken typ av avfall det handlar om, i vilken mängd, när det transporterades, vem som transporterade det samt vem som tog emot det. Dessa uppgifter ska sparas i minst tre år och rapporteras till Naturvårdsverkets avfallsregister senast inom två arbetsdagar efter transport.
För att förenkla hanteringen rekommenderas att verksamheten använder digitala verktyg. Genom att använda appen Verksamhetsavfall Länk till annan webbplats. som tagits fram av El-Kretsen, kan man skapa ett så kallat avlämnarintyg direkt i mobilen. Intyget rapporteras automatiskt till Naturvårdsverket och en QR-kod genereras som enkelt skannas vid inlämning på återvinningscentralen. Appen kostar 40 kronor per intyg. Det finns även ett webbformulär som är kostnadsfritt att använda, men det kräver att man själv rapporterar in uppgifterna manuellt.
På återvinningscentralen
Vid inlämning är det viktigt att du informerar personalen på återvinningscentralen om att du lämnar avfall som verksamhet. Har du inte använt appen utan valt att rapportera uppgifterna manuellt måste både du som lämnar och återvinningscentralens personal rapportera uppgifterna till avfallsregistret, vilket medför en extra administrationskostnad. En avgift på 100 kronor exklusive moms per intyg kommer då att faktureras i efterhand.
Begränsade öppettider
De nya rutinerna innebär också att verksamheter endast kan lämna farligt avfall under särskilda tider. Från den 2 juni är företag välkomna måndag till fredag mellan klockan 07.00 och 12.00. Denna begränsning är nödvändig för att säkerställa att vi hinner med rapporteringen till Naturvårdsverket i tid.
Mängdbegränsningar
Det finns även vissa mängdbegränsningar att känna till. Farligt avfall som lämnas över disk, såsom färg, lösningsmedel och rengöringsmedel, får lämnas i max 50 liter per tillfälle. Spillolja tas emot i behållare om högst 10 l, som ska kunna tömmas manuellt av personalen. Elavfall (inklusive batterier, glödlampor, lysrör och vitvaror) under producentansvar, bilbatterier och impregnerat trä omfattas däremot inte av några mängdbegränsningar.
Mer information om hur du rapporterar och vilka verktyg som finns hittar du på verksamhetsavfall.se Länk till annan webbplats.. Naturvårdsverket tillhandahåller även vägledning om rapporterings- och anteckningsskyldighet på sin webbplats naturvardsverket.se
Länk till annan webbplats..
Egen transport av farligt avfall?
Då krävs tillstånd eller anmälan.
Om din verksamhet själv transporterar farligt avfall, exempelvis till återvinningscentralen, måste du antingen anmäla detta eller söka tillstånd hos Länsstyrelsen i Västra Götaland. Vilket som krävs beror på mängden avfall:
- Transporterar du över 100 kg eller 100 l per år måste du ha ett transporttillstånd.
- Om mängden är under 100 kg eller 100 l per år, räcker det med en anmälan.
Anmälan eller tillstånd ska vara godkänt innan transporten påbörjas. Att köra utan giltigt tillstånd kan leda till sanktionsavgifter. Ansökan görs hos lansstyrelsen.se.