1. Viktigt meddelande Om coronaviruset och covid-19

Klass 2-varning för stormbyar längs Västkusten

SMHI har utfärdat en varning för stormbyar längs Västkusten, från torsdag eftermiddag middag och natt mot måndag. Följ väderläget noga och förbered dig genom att plocka undan lösa föremål och se över din egen beredskap.

Klass 2-varningen gäller för hela Göteborg och Bohuslän, men risken för stormbyar är störst längs de södra delarna av västkusten. Det blir västlig vind med byvind på 25-27 sekundmeter. SMHI varnar också för att vattenståndet längs västkusten stiger. I stora delar av övriga länet blir det mycket hårda vindbyar.

Varning klass 2 - mycket besvärligt väder

En klass 2-varning kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Håll dig uppdaterad via berörda myndigheter och media. Undvik helst att ge dig ut när det blåser som mest. Väderläget kan du följa via SMHIlänk till annan webbplats.

Så kan du förbereda dig

Som alltid är det klokt att förbereda sig inför en storm.

• Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen så de inte blåser iväg.
  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada. Se även över annat kring ditt hus, till exempel studsmattor, lösa takpannor, skadade träd.
  • Om du har båt på land, kolla så till exempel presenningar sitter som de ska. Om du har båt i vattnet, kolla till exempel till dina tampar.
  • Rensa dagvattenbrunnar så att regnvatten kan rinna undan.
  • Ha ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.

Följ trafikläget

De kraftiga vindarna kan orsaka problem i trafiken. Följ läget hos Trafikverketlänk till annan webbplats, var ute i god tid och undvik att ge dig ut i trafiken när det blåser som mest.

Här hittar du information

SMHIlänk till annan webbplats
Trafikverketlänk till annan webbplats
Västtrafiklänk till annan webbplats