Hjälp till att minska smittspridningen

Det kan vara svårt att veta vem som har ansvar för att minska trängseln på olika platser. Här kommer en kort beskrivning. Oavsett var du är så har du alltid ett eget ansvar att hålla fysiskt avstånd!

Symbolbild för Covid-19, blå med celliknande bollar

På serveringsställen som restauranger och caféer har verksamheten ansvar för att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Åtgärder kan till exempel vara att markera avstånd på golv eller möblera om för att skapa mer utrymme. Du som besökare har ansvar för att hålla avstånd inom det egna sällskapet och att följa verksamhetens åtgärder, till exempel genom att inte flytta bord och stolar.

Från och med 1 juli har Öckerö kommun ansvar för hela kedjan av tillsyn av serveringsställen som caféer och restauranger. Om vi ser att serveringsställen inte följer föreskrifterna ber vi verksamheten att rätta till bristerna. Om ingen förändring sker har Öckerö kommun rätt att använda åtgärder som varningar och vite (böter) för att få verksamheten att komma till rätta med brister eller stänga verksamheten.

I butiker och affärer är det verksamheten som har ansvar för att du som kund kan hålla avstånd. Här kan inte kommunen vidta några åtgärder om det inte följs. Däremot så hjälper vi till med råd och stöd för att hjälpa verksamhetsutövaren att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd gällande bland annat trängsel. När du handlar, håll avstånd och besök inte affärer och butiker om du har några symptom.

I sommar är det många som planerar att hemestra med båten eller husbilen. Hos gästhamnar och ställplatser är det verksamheten som har ansvaret för att vidta åtgärder. Alla gästhamnar och ställplatser i Öckerö kommun arbetar aktivt med att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Det finns inga kommunala gästhamnar i Öckerö kommun. Öckerö kommun samverkar med gästhamnar och ställplatser i kommunen för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

Om du ska ut och röra på dig eller ta ett avsvalkande dopp är det ditt ansvar att hålla avstånd i naturen och vid badplatsen. Kommunen har ingen befogenhet att säga till personer att lämna offentliga platser för att skingra en folksamling. Vi jobbar med informationskampanjer både digitalt och ute på plats med affischer för att påminna om vikten av att hålla avstånd.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får ha max 50 deltagare även i sommar. Det är polisen som kan upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 50 personer.

Vi behöver hjälpas åt för att förhindra trängsel i kollektivtrafiken. Gå eller cykla om du har möjlighet och undvik onödiga resor med kollektivtrafik. Om du behöver resa kollektivt håll avstånd till dina medresenärer. Västtrafik har flera åtgärder för att göra det enklare för dig som måste resa kollektivt att undvika trängsel. Här kan du läsa mer om var det är trångt ombord:

www.vasttrafik.se/corona Länk till annan webbplats.

www.vasttrafik.se/om-vasttrafik/nyhetsarkiv/trangsel/ Länk till annan webbplats.

Tack att du hjälper att minska smittspridningen!

Senast uppdaterad:

Publicerad: