Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Lägesrapport vecka 23

Här kommer veckans lägesrapport! Vi publicerar varje vecka en lägesrapport för att du som invånare ska veta vad som är på gång och hur vi arbetar med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Några saker från veckan:

 • Nästa vecka förväntas Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer inför sommaren komma. Vi återkommer med mer information.
 • Fortsätt håll ut! Tillsammans hjälps vi åt för att minska risken för smittspridning, kom ihåg att:

👤 Håll fysiskt avstånd 👤
💬 Håll kontakten med nära och kära
🙌 Håll ut - fortsätt följ råd och rekommendationer
👀 Håll dig uppdaterad

 • Kulturskolan har spelat på Bergmans gruppboende. En uppskattad spelning där bland annat orkester, drama- och danselever deltog. Det var även allsång med de boende.
 • Det finns ett ”hälsa på-skydd” på plats på Solhöjdens äldreboende. Det är fem bord med plexiglas i mitten som gör att det nu äntligen går att träffa varandra och samtidigt hålla fysiskt avstånd. Du som besöker sitter vid ena kortsidan och den du hälsar på sitter vid andra kortsidan. Det ska helst vara en besökare i taget vid bordet. Om du vill boka ett besök är du välkommen att kontakta träffpunkten på Solhöjden, måndag-torsdag klockan 8-16.30. Kontakta Solhöjden södra: 031-97 64 36. Kontakta Solhöjden norra: 031-97 63 65.
 • Vi fortsätter att göra kontroller av verksamheter som restauranger, gästhamnar och ställplatser för att se till att Folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd följs gällande bland annat trängsel. Vid en tillsyn besöker miljöenheten verksamheterna och hjälper till med bland annat rådgivning. Vid eventuella klagomål på verksamheter är du välkommen att kontakta kommunservice på 031-97 62 00 eller kommun@ockero.se.
 • Annonsering i Torslandatidningen med samlad aktuell information om coronaviruset och covid-19 som berör Öckerö kommun.
 • Samverkanskonferens tillsammans med Länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen, Smittskydd Västra Götaland och andra kommuner i länet. Under samverkanskonferensen får vi en regional lägesbild, samverkansmöjlighet och uppdatering av information.
 • Arbetsmöten för kommunikation tillsammans med Länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen och andra kommuner i länet.
 • Samverkansnätverk för länets jurister.
 • Enligt Västra Götalandsregionens rapport ligger Öckerö högt i statistiken för antal bekräftade fall per kommun.
 • Tillgången till skyddsutrustning är för tillfället god i kommunen.
 • Nu finns en telefonlinje om coronaviruset på flera språk. Telefonlinjen bemannas av hälso- och sjukvårdspersonal som talar arabiska, persiska, somaliska, amarinja/tigrinja och ryska. Hit kan du ringa för att få svar på frågor om coronaviruset, på ditt eget språk. Läs mer om telefonlinjen på Västra Götalandsregionens webbplatslänk till annan webbplats. Telefonnumret är: 08-123 680 00 och linjen är öppen vardagar klockan 9-12 och 13-15.
 • Vi erbjuder varje år feriejobb till ungdomar som bor i kommunen. Flera arbetsplatser har fått lämna återbud. Det är feriejobb inom äldreomsorgen, förskolan och besöksnäringen
  som fått ställa in med anledning av det rådande läget. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är det förbjudet för arbetsgivare att låta minderåriga utföra arbeten som kan medföra risk för kontakt med smitta som tillhör riskklass 3 (covid-19). Även om det var ungefär en tredjedel av alla ferieplatser som drogs tillbaka så har nu nya platser kunnat erbjudas. Alla som sökt jobb och har fyllt 16 år under första halvan av 2020 och inte haft feriejobb tidigare genom kommunen har blivit erbjudna feriejobb.

Samlad information om coronaviruset och covid-19

ockero.se/viruslänk till annan webbplats hittar du samlad information om hur kommunala verksamheter påverkas av coronaviruset och covid-19. Där hittar du även länkar till uppdaterad och säkerställd information från ansvariga myndigheter.

Senast uppdaterad: 2020-07-27 08.32

Publicerad: 2020-07-27 08.32