Nya idéer räddar feriejobben

I år har flera arbetsplatser fått ställa in sina planerade feriejobb med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Nya idéer har lett till att alla som sökt jobb och har fyllt 16 år under första halvan av 2020 och inte haft feriejobb tidigare genom kommunen har blivit erbjudna feriejobb.

Öckerö kommun erbjuder varje år feriejobb till ungdomar som bor i kommunen. Feriejobb är en bra introduktion till arbetslivet och ger kommunen som arbetsgivare möjlighet att träffa framtidens medarbetare.

Karin Elfström, Arbetskonsulent

I år har flera arbetsplatser fått lämna återbud med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Det är feriejobb inom äldreomsorgen, förskolan och besöksnäringen som fått ställa in med anledning av det rådande läget.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är det förbjudet för arbetsgivare att låta minderåriga utföra arbeten som kan medföra risk för kontakt med smitta som tillhör riskklass 3 (Covid-19).

Även om det var ungefär en tredjedel av alla ferieplatser som drogs tillbaka så har nu nya platser kunnat erbjudas. Alla som sökt jobb och har fyllt 16 år under första halvan av 2020 och inte haft feriejobb tidigare genom kommunen har blivit erbjudna feriejobb.

Karin Elfström, arbetskonsulent på Öckerö, kom på en speciallösning för att rädda sommarjobben. Hon skapade ett strandstädarlag där hon själv kommer att gå in som handledare för feriejobbarna.

Jag är tacksam över de som ställt upp och lyckats fixa fram plaster för feriejobb. Jag ser fram emot tre veckor med ungdomarna ute i vår fina natur.

Senast uppdaterad: 2020-07-27 08.50

Publicerad: 2020-07-27 08.50