Tillbaka från semestern? Aktuellt om covid-19

Nu är många tillbaka till jobbet efter semestern. Trots att de flesta är vaccinerade är det viktigt att komma ihåg att pandemin inte är över. Här får du en uppdatering och påminnelse kring vad som gäller för att undvika smittspridning av covid-19.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

Smittan har legat på relativt låga nivåer under sommaren, men tyvärr ökar antalet smittade igen. Det är därför viktigt att vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer Länk till annan webbplats..

Tänk på att:

  • Hålla avstånd till andra och undvik miljöer med trängsel.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Stanna hemma och isolera dig vid symtom på covid-19.
  • Undvik att träffa nya kontakter inomhus, ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp.
  • Vaccinera dig Länk till annan webbplats. så snart du har möjlighet.

Arbeta hemifrån om du har möjlighet

För att minska smittspridningen rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du som har möjlighet ska arbeta hemifrån. Det gäller även för dig som är vaccinerad eller har antikroppar efter att ha tillfrisknat från covid-19. Hör med din arbetsgivare vad som gäller för hemarbete på din arbetsplats .

Om du vistas på arbetsplatsen

För dig som har ett arbete som kräver att du vistas på arbetsplatsen är det viktigt att fortsätta hålla avstånd till andra. Tänk på att:

  • Stanna hemma och testa dig för covid-19 även om du bara är lite sjuk.
  • Om det är möjligt är det bra om du anpassar dina arbetstider så att du undviker trängsel på arbetsplatsen och i kollektivtrafiken.

Det här gäller om du har varit utomlands

Om du har rest utanför Norden rekommenderar Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats. att du ska testa dig för covid-19 vid hemkomst till Sverige. Det gäller oavsett om du har symtom eller inte. Covid-test som är tillgängliga via Västra Götalandsregionen är alltid gratis. Du kan till exempel testa dig kostnadsfritt på Landvetter flygplats vid ankomst till Sverige. Du bör även vara extra försiktig och undvika att träffa andra den närmsta veckan efter att du har kommit tillbaka.

Om du har rest in till Sverige från ett land som UD avråder från Länk till annan webbplats. ska du testa dig så snart som möjligt efter ankomst och sedan testa dig igen efter fem dagar. Du ska även stanna hemma och undvika alla nära kontakter i sju dagar, detta gäller även om testerna visar att du inte har covid-19.

Om du är fullt vaccinerad senast tre veckor före ankomst eller har haft covid-19 under de senaste sex månaderna är du undantagen från rekommendationen om testning. Om du har symtom på covid-19 ska du alltid testa dig.

Det här gäller för dig som är vaccinerad

Du som är vaccinerad löper betydligt mindre risk att bli smittad eller drabbas av allvarlig sjukdom till följd av covid-19. Trots att du är vaccinerad kvarstår det en risk att du kan bli smittad och smitta andra med viruset.

Du som är vaccinerad ska även fortsatt följa de allmänna rekommendationerna och de åtgärder som din arbetsplats har vidtagit för att minska risken för smittspridning.

Ta hand om dig och andra

Genom att bidra med att följa de restriktioner och rekommendationer som finns för att stoppa smittspridningen gör du skillnad. Tänk på att vara rädd om dig själv och andra, tillsammans stoppar vi smittan.

Senast uppdaterad:

Publicerad: