Nya smittskyddsåtgärder från och med 23 december

Från och med imorgon, 23 december, införs nya smittskyddsåtgärder av Folkhälsomyndigheten för att minska risken för smittspridning och belastningen på vården. Det viktigaste är fortfarande att vaccinera sig och att stanna hemma och testa dig vid eventuella symptom på covid-19.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

Öckerö kommun bevakar händelseutvecklingen kring covid-19 med anledning av den ökande smittspridningen i Sverige.

Du hittar information om vilka kommunala verksamheter som påverkas av Folkhälsomyndighetens smittskyddsåtgärder på ockero.se/virus. Vi går även ut med information på vår webbplats samt på vår Facebook-sida om något förändras.

Vi fortsätter nu arbetet för att anpassa våra verksamheter för att minska risken för smittspridning. Tänk på att hålla avstånd när du vistas i en offentlig miljö.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer från 23 december

Syftet med de nya åtgärderna som införs från och med 23 december är att minska risken för smittspridning genom att minska antalet kontakter i samhället, särskilt mellan personer som vanligtvis inte brukar träffas.

  • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
  • Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.
  • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
  • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
  • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och en meters avstånd mellan olika sällskap krävs.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster, oavsett vaccinationsbevis.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

(Informationen är hämtad från Krisinformation.se Länk till annan webbplats.)

Mer information

Till regeringens information: Fler smittskyddsåtgärder införs den 23 december 2021 Länk till annan webbplats.

Till Folkhälsomyndighetens information: Åtgärder mot covid-19 i december Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: