Försvarsmaktsövning Aurora 23

Under perioden 17 april till 11 maj genomförs försvarsmaktsövningen Aurora 23 i Sverige. I Västra Götalands län sker den större marina verksamheten 27 april-10 maj med förflyttningar i kustbandet mot Lysekil från Göteborg.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

För att öka Försvarsmaktens militära förmåga genomförs försvarsmaktsövning Aurora 23 mellan 17 april till 11 maj 2023.

Aurora 23 är en av de största försvarsövningarna i Sverige på många år. Förutom Försvarsmakten deltar flera myndigheter, regioner, kommuner och frivilligorganisationer samt ett antal nationer.

Övningen bygger på ett scenario där Sverige utsätts för ett väpnat angrepp och utspelar sig främst i södra Sverige, med ungefär 26 000 deltagare från Sveriges förband. Övningen sker på mark, i luften och till sjöss.

Aurora 23 i Västra Götalands län

Under perioden 27 april-10 maj sker den större marina verksamheten i västra militärregionen, med förflyttningar norröver mot Lysekil från Göteborg. Örlogsfartyg och stridsbåtar kommer att vara verksamma i kustbandet. Helikopterrörelser kan förekomma.

Den militära närvaron kommer att vara märkbar även utanför Försvarsmaktens övnings- och skjutfält. Det kommer finnas risk för förhöjda ljudvolymer och begränsningar i trafiken.

Här finns mer information om aktiviteterna i länet: Aurora 23 i Västra Götalands län - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se) Länk till annan webbplats.

Att tänka på

Undvik att vistas eller flyga med drönare i närheten av övningsverksamhet. Där övning pågår utgör området skyddsobjekt och då är det förbjudet att vistas och flyga med drönare där.

Information och interaktiv karta

Mer information om Aurora 23 finns på Försvarsmaktens webbplats. Här finns även information om övningen på engelska och en interaktiv karta.

Webbplats: forsvarsmakten.se/aurora23 Länk till annan webbplats.

Direktlänk till interaktiv karta: Här övar vi - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: