Samråd för detaljplaner i Öckerö nya centrum – södra och norra – pågår
Kommunstyrelsen beslutade om samråd för detaljplanerna södra och norra i Öckerö nya centrum 29 april 2025. Samråd sker under tiden 12 maj – 8 juni 2025. Under samrådstiden har du möjlighet att framföra synpunkter på förslaget. Synpunkterna ska vara skriftliga för att kunna registreras på bästa sätt. Ett öppet dialogmöte med möjlighet att ställa frågor om förslagen kommer att hållas nere på Öckerö hamnplan den 23 maj, kl. 11.30-20, i samband med evenemanget ”Vi ses på hamna!”

Samråd
Samråd sker under tiden 12 maj – 8 juni 2025. Under samrådstiden finns planhandlingar och bilagor tillgängliga på kommunens hemsida (www.ockero.se), på kommunhuset (anslagstavlan, entréplan) och på Öckerö bibliotek. Det finns även möjlighet att ta del av materialet i större format på våning två i kommunhuset.
Under samrådstiden har du möjlighet att framföra synpunkter på förslaget. Synpunkterna ska vara skriftliga för att kunna registreras på bästa sätt.
Då samrådet avser två planområden inom Öckerö nya centrum så finns det två ärenden att yttra sig om. För att underlätta handläggningen, skriv ”Öckerö nya centrum - södra” och diarienummer ”KS 2024/190” i rubriken till ditt yttrande avseende den södra detaljplanen och skriv ”Öckerö nya centrum – norra” och diarienummer ”KS 2024/191” i rubriken till ditt yttrande avseende den norra detaljplanen.
Synpunkterna kan lämnas till: kommun@ockero.se eller via vanlig post till:
Öckerö kommun, Kommunstyrelsen/Avdelningen för strategisk samhällsutveckling, 475 80 Öckerö.
Synpunkter ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 8 juni 2025. Den som inte före utgången av granskningstiden framfört skriftliga synpunkter på planförslaget enligt 13 kap. 11 § plan- och bygglagen (SFS 2010:900), kan förlora rätten att överklaga beslut om att anta planen.
Planförslag
Det huvudsakliga syftet med detaljplanen för Öckerö nya centrum – södra är att skapa ett sammanhängande, funktionsrikt och levande centrumområde där bebyggelsen samspelar med offentliga torgytor, grönstråk och det omgivande vattenrummet. Genom bestämmelser om höjd, volym, gestaltning och orientering säkerställs en utformning som är väl anpassad till platsens identitet och karaktär, med särskilt fokus på småskalighet och för att skapa en attraktiv och långsiktigt hållbar centrumstruktur.
Planen prövar bebyggelse för bostäder, kontor, handel, service och publika funktioner som stärker sambandet mellan hamnen, torget och intilliggande centrumområden. Offentliga rum och grönstråk tillgängliggörs, samtidigt som lösningar för dagvattenhantering och höjdsättning integreras för att möta krav på klimatanpassning.
Det huvudsakliga syftet med detaljplanen för Öckerö nya centrum – norra är att möjliggöra en utveckling av centrala Öckerö till ett sammanhängande centrumområde med blandad bebyggelse för bostäder, handel, service och kommunala funktioner. Planen ska bidra till ett mer levande och tillgängligt samhällscentrum med stärkt koppling mellan hamnen, färjeläget och Krabbedammen. Genom att reglera bebyggelsens höjd, användning och gestaltning samt säkra tillgång till grönstruktur och offentliga rum skapar planen förutsättningar för en långsiktigt hållbar och attraktiv centrumutveckling. Planen syftar även till att bevara kulturhistoriska värden och säkerställa ekologiska och sociala funktioner i området. Hälsövägens karaktär anpassas till omgivande planering med entréer till parkområdet samt nya bostäder och som en gen och attraktiv koppling mellan färjeläget och hamnplan.
Planförslagen är förenliga med kommunens gällande översiktsplan, Utblick Öckerö, antagen av kommunfullmäktige 14 juni 2018.
Ett genomförande av planförslagen bedöms inte av kommunen medföra en betydande miljöpåverkan, varför en strategisk miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning ej har upprättats i detta skede av planarbetet.
Mer information
Detaljplan Öckerö nya centrum - södra
Detaljplan Öckerö nya centrum - norra
Frågor
Kontaktpersoner för frågor kring planförslaget och samrådet är:
Planarkitekt Ida Brogren:
Planarkitekt Therese Granberg: