1. Viktigt meddelande Om coronaviruset och covid-19

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Världens folksagor hyllas i urbant konstprojekt

Artscape är ett konstnärsprojekt där konstnärer från hela världen skapar unika konstverk i stadsmiljöer. Under perioden 27 maj till 16 juni kommer konstnären Henrietta Kozica att skapa ett konstverk på Hedenhallen på Hönö.

12 kommuner i Göteborgsregionen medverkar i projektet som leds av den ideella kulturorganisationen Artscape. Besökare och invånare kommer att få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram i regionen.

- Den vägg vi fått bygglov för att uppföra väggmålningen på är kultur- och idrottshallen vid Hedenskolan, fastighetens vägg i ostlig riktning. Ett riktigt bra val av vägg för ett spännande projekt. Och att samma projekt genomförs i 12 kommuner samtidigt känns stort, säger Karin Zachau, verksamhetschef för fritid och kultur.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Genom att kombinera det med den ofta väldigt moderna gatukonsten hoppas vi kunna skapa många nya och spännande uttryck. Och inte minst fantastiska konstverk, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape som genomför projektet. Under projektets tre veckor kommer internationellt ledande konstnärer att tillsammans med sina svenska kollegor skapa en imponerande samling muralmålningar runt om i regionen. De offentliga konstverken kommer att vara baserade på populära och mindre kända folksagor från världens alla hörn.

Faktaruta ARTSCAPE SAGA:

När 27 maj till 16 juni 2019

Var 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Konstnär för Öckerö kommun: Henrietta Kozica (Sverige)

Svenska Henrietta Kozica målar med naturens mystik i fokus. Hon beskriver själv sin konst som en känsla av poetisk, romantisk surrealism med ett organiskt uttryck.

https://www.instagram.com/henriettakozica/länk till annan webbplats

Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg och med stöd av Västra Götalandsregionen. Läs mer om projektet Artscape Sagalänk till annan webbplats