1. Viktigt meddelande Om coronaviruset och covid-19

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Urbankonstprojektet ARTSCAPE SAGA - nu som bok!

Under tre veckor sommaren 2019 genomförde Artscape det hittills största skandinaviska projektet inom urbankonst någonsin. På kultur- och idrottshallen vid Hedenskolan skapade Henrietta Kozica ett konstverket utifrån en japansk folksaga, fiskarpojken Urashima Taro. Nu finns hela projektet dokumenterat i en bok!

Konstverken som skapades under projektet och folksagorna som inspirerat dem har nu förevigats i tryckt bokform. Boken innehåller folksagorna illustrerade med foton av de tillhörande konstverken – en 113 sidor lång litterär och konstnärlig resa genom världens många olika uttryck och kulturer.

Artscape Saga bjöd in svenska och internationella konstnärer att skapa storskaliga muralmålningar runt om i Göteborgsregionen, samtliga inspirerade av klassiska folksagor. Projektet är en hyllning till berättartraditionen och ett konstnärligt experiment, där folksagorna fått filtreras genom bildkonstnärer från andra delar av världen. Ett sätt att ta historieberättandet ytterligare ett steg vidare och binda ihop det visuella med det litterära.

Konstverk vid Hedenskolan

I Öckerö kommun är det Henrietta Kozica som skapat ett konstverk på kultur- och idrottshallen vid Hedenskolan. Hon har tolkat den japanska folksagan om fiskarpojken Urashima Taro.

- Från Öckerö kommun är vi både stolta och glada över att få vara en del av Artscape Saga. Henrietta Kozica har skapat en fantastisk muralmålning på Hedenhallen. Från hennes konstverk är också bokens omslag hämtat, vilket ju är extra kul både för henne och för oss, säger Jan Utbult, kommunalråd i Öckerö kommun.

Vill du läsa boken?

Boken finns att låna på Öckerö bibliotek. Du hittar den även i kommunhuset på Sockenvägen 13, Öckerö.

Om projektet

27 konstnärer deltog i projektet och skapade totalt 34 konstverk i 12 av Göteborgsregionens kommuner. Projektet genomfördes med ekonomiskt stöd från Svenska Postkodstiftelsen, Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionen, Kulturmiljonen AkzoNobel, Stavdal och de medverkande kommunerna.

Läs mer om projektet Artscape Saga