Konstverk på Hönö visas i ny webbtjänst som exponerar Västsveriges gatukonst

I samarbete med bl.a. Västra Götalandsregionen, Borås TME, Göteborg & Co och inte minst Öckerö kommun, lanserar nu Gatukonstorganisationen Artscape en ny webbtjänst som tillgängliggör Västsveriges gatukonst för fler människor.

Badstege från klippor vid havet. Text 450x850 pixlar.

I den nya webbtjänsten kan man ta del av Öckerö kommuns gatukonst Artscape Saga av konstnären Henrietta Kozica.

 

West Sweden Street Art Trail (wssat.se) lanserades den 30 januari och samlar all storskalig gatukonst som finns i regionen. Genom en webbaserad karttjänst får användaren överblick över alla konstverk utspridda i regionen och möjlighet att planera sina egna konstvandringar. Tjänsten vägleder besökaren med förslag på rutter och information om konstnärerna som skapat verken. Genom detta ska wssat.se. inspirera till både små och stora resor för konstens skull. Tjänsten är gratis och öppnar dörren till gatukonsten för alla som vill utforska den.

Webbtjänst med 200 konstverk

Med stöd av Västra Götalandsregionen, Borås TME, Göteborg & Co samt en handfull andra kommuner, har arbetet med WSSAT kunnat växlas upp och nu är fler på väg att ansluta. Antalet konstverk i regionen fortsätter växa och just nu finns över 200 konstverk registrerade på wssat.se som skapats tack vare organisationer som exempelvis Sätt Färg På, No Limit och Art made this.

Konstnärer från hela världen

Bakom initiativet står organisationen Artscape som sedan länge sett till att Västsverige smyckas med nya konstverk av konstnärer från hela världen.

“Tack vare många olika aktörers aktiviteter och engagemang för konsten har ett av världens ledande gatukonstområden vuxit fram. Hundratals muralmålningar inom bara några mils radie bildar en internationellt unik kulturskatt och vi vill visa upp den för världen!” säger Daniel Wakeham, Artscapes grundare.

“Vi vet sedan tidigare att gatukonst är en vanlig sökning som turister gör innan de besöker nya platser. Dessutom har vi sett under pandemin att allt fler svenskar är nyfikna på vad som finns att utforska i det område man befinner sig”, tillägger Tor Hedendahl, Artscapes andra grundare.

400-årsjubileum med gatukonst

Borås TME har sedan 2014 arbetat med gatukonst genom No Limit Festival och även under stadens 400-årsjubileum har även uppförts i Göteborg, bland annat inom ramarna för Göteborgs 400- Åtskilliga gatukonstverk årsjubileum. 2016 satsade Göteborgs Stad på gatukonstfestivalen Artscape med ett 20-tal konstverk för att tillgängliggöra mer kultur för fler.

Artscape Saga - konstverk på Hedenhallen på Hönö

Öckerö kommun finns representerad på den nya webbtjänsten wssat.se med ett konstverk som skapats på kultur- och idrottshallen vid Hedenskolan av konstnären Henrietta Kozica.

Temat för Artscape Saga är folksagor och Henrietta Kozica har valt att tolka den japanska folksagan Urashima Taro.

Sagan handlar om en fiskarpojke som räddar en sköldpadda ur sitt nät. Som tack får han följa med under havsytan till Drakkungens palats, där alla fyra årstider råder samtidigt. Men när han efter några dagar vill återvända upp till ytan för att hälsa på sin familj, vet han inte att varje dag under vattnet motsvarar hundra år på land.

För dig som vill läsa sagan, ingår den med i sagosamlingen Japanska sagor, utgiven 1981.

Läs mer

Här finns mer information om Gatukonstorganisationen Artscape. Den nya webbtjänst West Sweden Street Art Trail (wssat.se) och gatukonstverket i Öckerö kommun.

www.artscape.se Länk till annan webbplats.

www.wssat.se Länk till annan webbplats.

Kultur | Öckerö (ockero.se) Länk till annan webbplats.

 

Artscape Saga konstverket på Hedenhallen på Hönö skapat av konstnären Henrietta Kozica.

Senast uppdaterad:

Publicerad: