Lyckad satsning på seniorer på Öckerö med Senior Sport School

Under våren har 25 seniorer boende i Öckerö kommun fått möjlighet att prova på kommunens föreningsliv och få mer kunskap inom kost och hälsa.

Det är kommunens föreningssamordnare samt folkhälsoplanerare, som drivit ett projekt tillsammans med idrottens bildningsförbund SISU för att ge seniorerna en möjlighet att bli mer rörliga och öka sitt sociala kontaktnät.

Det var 71 stycken som anmälde sitt intresse i november 2018 och därefter lottades de 25 platserna ut. Gruppen har nu träffats under 12 veckor och avslutningen ägde rum i början på april.

Då har de både bowlat, prövat på t ex skytte, taekwondo, kajak och gåfotboll, samtidigt som de varit på Astrid Finne, sett på Teater och haft både kostföreläsning och lagat mat tillsammans. HLR och tips från sjukgymnast har även ingått i utbildningen.

”Det har varit otroligt roligt och en inspirerande grupp att jobba med” berättar Ewa Widell föreningssamordnare i Öckerö kommun. Hon berättar vidare att en bonuseffekt av skolan har blivit att gruppen håller på att starta en förening i Öckerö kommun. Där ambitionen är att fortsätta träffas en gång i veckan och på det sättet fortsätta hålla sig aktiva och umgås över ålder och ö-gränser.

Till den nybildade föreningen är alla seniorer välkomna , oavsett om man gått Senior Sport School eller inte, men Kenneth Ahlbaum, föreningens ordförande rekommenderar alla över 60 år att söka till skolan som kommer att starta igen i höst. Skolan är sökbar för de som inte kom med nu under våren men även för de som inte sökt tidigare.

Även de föreningar som varit med i projektet ser stor vinning med skolan då de fått en chans att visa upp sin verksamhet och lockat till sig nya medlemmar bland de engagerade seniorerna.

”Vi hoppas och ser fram emot en lika fantastisk grupp till hösten” säger Ewa Widell och berättar att höstens infoträff kommer att vara den 29/8 kl 10.00 i den nya hörsalen i Biblioteket (Navet) men mer info om detta kommer när det närmar sig.

Publicerad den: 2019-04-17 11.02