Fler är nu utbildade "Första hjälpare" till psykisk hälsa
Den 8-9 maj har ytterligare 16 personer från olika verksamheter utbildats i kursen "Första hjälpen till psykisk hälsa" (Mental Health First Aid, MHFA) med inriktning vuxna. Utbildningen ökar deltagarnas kunskaper om psykisk ohälsa samt tilltron till och beredskapen att bemöta personer med psykisk ohälsa.

Välutbildade, trötta och glada kursdeltagare utanför kurslokalen på Hedens by, Hönö. Utbildningen leddes av kommunens drogförebyggare Christine Hummelblad och Håkan Fransson (sittande i bild).
Under torsdagen och fredagen anordades en två-dagarsutbildning i Första hjälpen till psykisk hälsa med inriktning vuxna. Deltagarna i kursen arbetar till vardags på socialkontoret, räddningstjänsten, rehab, i äldreomsorgen och på Svenska kyrkan och Hönö vårdcentral. Christine Hummelblad och Håkan Fransson, som arbetar som drogförebyggare, är kursledare i kommunen och har utbildats på Karolinska Institutet.
Kunskap för att upptäcka psykisk ohälsa och agera i kris
Alla deltagare blev godkända och har fått med sig viktig kunskap och verkyg för att bli bättre på att se när medmänniskor mår dåligt, kunna agera och fråga hur det står till, men också hantera de svar som kommer och ha kännedom om vart det går att vända sig. Genom att fler yrkesverksamma nu har utbildats i att upptäcka tecken på psykisk ohälsa och agera tidigt, ökar också möjligheten att fler människor i samhället får det stöd de behöver i tid.
En fantastisk kurs som passar alla medarbetare i kommunen. Alla kan bli en första hjälpare. Kunskapen har man nytta av både privat och i arbetslivet, menar en av deltagarna som gått kursen.
Om "Första hjälpen till Psykisk hälsa"
MHFA (Mental Health First Aid) är en evidensbaserad metod från Australien, som översatts till svenska och svenska förhållanden av Karolinska Institutet och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP).
Vuxenversionen av Första hjälpen till psykisk hälsa är på 12 timmar och ger kunskap om psykisk ohälsa, depression, ångest, psykos, ätstörningar, självskadebeteenden, substansbrukssyndrom med mera. Fokus i kursen är suicidprevention - att våga fråga och våga handla.
Utbildningen innebär inte att du blir expert eller terapeut, utan att du blir en Första hjälpare som kan agera vid en krissituation och slussa vidare till andra hjälpare. MHFA (Mental Health First Aid) fungerar som HLR eller LABC fast för psykiska bekymmer.
Mer information
Öckerö kommun anordnar en till två kurstillfällen per år i "Första hjälpen till psykisk hälsa". Det är en del av kommunens arbete för att förebygga psykisk ohälsa och suicid.
På samlingssidan Psykisk hälsa kan du läsa mer om psykisk hälsa och information om vart du kan vända dig vid stöd.