Hälsoveckan 2023

För andra året anordnas Hälsoveckan i Öckerö kommun. En vecka full av inspiration till rörelseglädje och välbefinnande i vardagen. I kommunen erbjuds under veckan en mångfald av olika aktiviteter bland annat inom skolan, på familjecentralen, biblioteket, fritidsgården, på våra boenden för äldre och personer med särskilda behov. Under Hälsoveckan lanseras även Föreningsvågen där olika föreningar öppnar upp sina verksamheter med möjlighet för alla att få prova på. Ta chansen att under veckan lära dig något nytt och få inspiration!

Hälsoveckan

Program för Hälsoveckan 18-22 september

Olika saker påverkar vår hälsa, både att röra på sig, att äta mat som vi mår bra av, hitta återhämtning i vardagen och vara en del av ett sammanhang tillsammans med andra människor. Den här veckan sätter vi ljus på frågan - Vad får mig att må bra?

Under veckan finns det aktiviteter som är öppna för alla och aktiviteter som anordnas inom olika verksamheter. Läs och få mer information under respektive dag. Alla aktiviteter är kostnadsfria.

Programmet uppdateras löpande, vill du bidra med en aktivitet? Kontakta lina.johansson@ockero.se

Pågår hela veckan

  • Hälsobingo som består av en bingobricka med 25 stycken rutor med olika tips/aktiviteter som på olika sätt låter dig testa nya vanor och som har en positiv påverkan på hälsan. Ha som mål att göra en rad under en vecka men gör sedan gärna fler. Kanske kan det här vara något att göra med familjen/vänner/arbetslaget för att ha en rolig utmaning tillsammans? Hälsobingo Pdf, 248.1 kB.
  • Få inspiration till nya aktiviteter via Lokala aktivitetskatalogen Pdf, 590 kB.
  • Gå till biblioteket och låna en bok eller tidning på hälsotemat – en särskild avdelning finns för inspiration.
  • Träffpunkten-mötesplats för seniorer, Solhöjden. För gemenskap med andra, aktiviteter, café och lunchservering. Kom med ut på promenad eller åk med på cykel, spela pingis eller bingo, dansa, lyssna på högläsning eller musik med mera. För aktuellt program läs här
  • Aktivitetsslinga för alla, testa vår nya aktivitetsslinga! Du hittar den runt fotbollsplanen på Prästängen, en asfalterad slinga tillgänglig för alla. En kortare slinga med åtta styrkeövningar både för gående och för sittande i rullstol, för alla åldrar – en aktivitetsslinga för alla! QR-koder finns på skyltarna med mer information.
  • Rörelsepauser för elever på Bratteberg, Heden och gymnasiet. Rörelsepauserna kommer främja elevernas koncentration och inlärningsförmåga. Syftet med att belysa rörelspauser den här dagen är att så ett frö till rörelsepauser och inspirera skolan att låta detta fortlöpa regelbundet under terminen.


Måndag 18 september

Familjecentralernas dag med tema hälsa

Du som är blivande förälder och/eller förälder med barn 0-6 år är välkommen till familjecentralen som är öppen som vanligt på måndag och tisdag kl. 9-12
Familjecentralernas dag firas och all personal i familjecentralen är representerade (BVC, öppen förskola och föräldrarådgivning).

Dietist Lina Johansson finns på plats för frågor mellan kl.10-11

Tid: kl. 10-12
Plats: Familjecentralen Navet, Sockenvägen 4
Anmälan: Ingen anmälan

Öppet hus på Ankedammen/ Gottfridspark

Varmt välkomna till Ankdammen/Gottfridspark som kommer att ha öppet hus på måndag. Alla som vill kan komma in till djuren och se hur de har det och ställa frågor. Hönshuset är också öppet om du är nyfiken på hur det ser ut!

Ankdammen/Gottfridspark är en oas på Hönö med en stor park och damm. Här finns får och lamm, kaniner, myskankor, pekinganka, cayugaanka och gräsänder, höns och kycklingar samt ekorrar. Här kan barnen leka i skogen, bygga kojor leta efter drakstenar och kanske hitta några spår efter djur eller sagofigurer?

Tid: kl. 10-13
Plats: Ankdammen/Gottfridspark
Anmälan: Ingen anmälan

Lunchföreläsning: Jag vill bo i en trygg och säker kommun

Under lunchföreläsning ges du en kort inblick i hur det förebyggande arbetet kring suicid, brott och droger ser ut och vad vi alla kan bidra med för att kommunen ska vara trygg och säker. Tips ges bland annat kring utbildningar som finns att ta del av eller vad du själv kan göra som förälder eller medmänniska samt vart du kan vända dig om du behöver hjälp.

Tid: Den är 18 minuter lång och ligger ute under hela hälsoveckan
Plats: Digitalt på Youtube, klicka här för att komma till föreläsningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställning - Gör du bra val för din hälsa?

Premiärdag för utställningen - Gör du bra val för din hälsa?
Utställningen är för elever på Bratteberg och vill ge inspiration hur man kan göra bra val för sin hälsa och ha energi till skola och fritidsaktivitet. Vi lyfter vikten av skollunchen och bättre mellanmål. Det här återspeglas även i det nya utbudet i skolcafeet. Är du vårdnadshavare? Ta chansen och se utställningen du med!

Inspiration till bra vardagsmat för personer med boendestöd

Dietist Lina Johansson ger tips och råd till billig, god och enkel vardagsmat.

För vem: För personer med boendestöd

Tisdag 19 september

Rörelseträning

Är du ny i en träningsform, senior, rehabiliterar dig eller gillar du att träna i ett ostressat tempo? Välkommen att delta på rörelseträning med kommunens aktivitetssamordnare. Träningen är anpassad utifrån dina förutsättningar och du får extra mycket guidning och tid att hitta rätt i varje övning.

Tid: 9.30-10.45.
Plats: Prästängens parkering, Öckerö. Aktivitetsslingan med promenad eller stavgång och styrka.
Välj smidiga kläder efter väder.
För vem: För alla
Anmälan: Ingen anmälan

Vid frågor kontakta aktivitetsamordnare Amanda Ottordahl: 070- 4746011
För mer information följ Facebookgruppen: Amanda Ottordahl - rörelseträning tisdag och torsdag: https://www.facebook.com/groups/457500745874730 Länk till annan webbplats.

Föreningsvågen

Olika föreningar öppnar upp sina verksamheter för att alla att prova på. Kanske hittar du en ny aktivitet och ett sammanhang som passar dig? Välkomna att ta del av kommunens breda föreningsliv!

För tid och plats samt vilka föreningar som är med läs här

Fritidsbanken skola

På Hedenskolan och Bratteberg ger Fritidsbanken skola under lunchtid barnen chansen att få låna och pröva leksaker och utrustning. Att vara aktiv på rasten skapar kreativitet, lek och rörelse vilket ger en ökad gemenskap, trygghet och arbetsro. Fritidsbanken Skola bygger på en överenskommelse mellan skolan, Fritidsbanken Sverige och den lokala Fritidsbanken.

Onsdag 20 september

Hälsodag - för dig över 65 år

Dagen ger dig möjlighet till möten, att upptäcka spännande aktiviteter, att inspireras och lära dig nya saker kring hälsa och välmående. Dagen anordnas av kommunen med inbjudna företag och föreningar.


För vem:
för dig som är 65+ eller anhörig

Tid: kl. 10-15 (kom hela eller delar av dagen)

Plats: Träffpunkten, Solhöjden Norra

Anmälan: anmäl lunch och eventuell transport.

Transport: kostnadsfritt med bil eller cykel från våra sammanhängande öar och vid Burö- och Björköfärjan. Kontakta Träffpunkten 031-976365 eller therese.soderberg@ockero.se.


Program

9.30 Drop in med kaffe

10.00 Inledningstal av Sandra Svensson, ordförande i socialnämnden.
Mingel med utställare från kommunen, föreningar och andra aktörer med fokus på hälsa, stöd och välmående.

11.30 Lunch anmälan till Träffpunkten 031-976365 eller lina.johansson@ockero.se senast onsdag 13 september, pris 70kr

12.30 Prova på! Delta utifrån dina förutsättningar och välj mellan att:

- Dansa salsa under ledning av Klas Einald

- Laga goda mellanmål med dietist Lina Johansson

14.00 Dagen avslutas med fika och musikquiz med Peter Carman

Fritidsbanken besöker Familjecentralen

Du som är blivande förälder och/eller förälder med barn 0-6 år är välkommen till familjecentralen som är öppet som vanligt på onsdag mellan kl. 13-16.00.
Idag besöker personal från Fritidsbanken familjecentralen för att visa material som finns att låna och inspirera samt berätta om verksamheten.

Tid: kl. 15-16
Plats: Familjecentralen Navet
Anmälan: Ingen anmälan

Cykelfix på gymnasiet

Fritidsgården är på plats och bjuder på fika och lättare service på din cykel.
Tid:
11.00-13.00

För vem: Ungdomar 16-19 år.

Föreningsvågen

Olika föreningar öppnar upp sina verksamheter för att alla att prova på. Kanske hittar du en ny aktivitet och ett sammanhang som passar dig? Välkomna att ta del av kommunens breda föreningsliv!

För tid och plats samt vilka föreningar som är med läs här

Torsdag 21 september

Skateskola - för alla

Kom och testa skateboard med fritidsledare, skydd finns att låna.

Plats: Skateparken, Prästängen, Öckerö

Tid: kl. 15.30 – 16.30
Anmälan: Ingen anmälan

Fritidsbanken skola

På Hedenskolan och Bratteberg ger Fritidsbanken skola under lunchtid barnen chansen att få låna och pröva leksaker och utrustning. Att vara aktiv på rasten skapar kreativitet, lek och rörelse vilket ger en ökad gemenskap, trygghet och arbetsro. Fritidsbanken Skola bygger på en överenskommelse mellan skolan, Fritidsbanken Sverige och den lokala Fritidsbanken.

Barnvagnspromenad med cirkelträning

Vi kommer tillsammans promenera aktivitetsslingan vid Jungfruviken och utföra kroppsbelastande övningar vid bänkar under promenaden.

Amanda som är personlig tränare är med och instruerar övningarna och hjälper dig med varianter på övningar om du behöver det.


Tid:
kl.11.00 -12.00
Plats: Jungfruviken, Hönö. Vi träffas vid parkeringen vid kyrkogården.
För vem: För dig som är nybliven förälder eller är föräldraledig och som vill starta igång med lättsam träning utomhus.

Ta med ditt barn i barnvagn och vara med så länge du och ditt barn vill. Kom i sköna kläder och ta gärna med en vattenflaska.

Rörelseträning

Är du ny i en träningsform, senior, rehabiliterar dig eller gillar du att träna i ett ostressat tempo? Välkommen att delta på rörelseträning med kommunens aktivitetssamordnare. Träningen är anpassad utifrån dina förutsättningar och du får extra mycket guidning och tid att hitta rätt i varje övning. Vi fokuserar på balans, smidighet och funktion.

Tid: 9.30-10.45

Plats: Jungfruviken Lindblomsvägen 2 Hönö, nya utegymmet. Vi fokuserar på balans, smidighet och funktion.

Välj smidiga kläder efter väder.

Kontakta aktivitetsamordnare Amanda Ottordahl: 070- 4746011

Följ Facebookgruppen: Amanda Ottordahl - rörelseträning tisdag och torsdag: https://www.facebook.com/groups/457500745874730 Länk till annan webbplats.


Hälsoscreening på Hönö vårdcentral

Drop-in för alla som vill göra en hälsoscreening hos sjuksköterska med frågor om dina levnadsvanor. När du fyllt i formuläret går vi igenom svaren tillsammans och ser vilken vidare hjälp och lotsning du behöver utifrån resultatet.

Tid: 14-17
Plats: Hönö VC
För vem: för alla


Föreläsning -Du kan påverka din hälsa!

Välkommen till en kväll där du får konkreta tips kring kost och motion vid våra vanligaste livsstilssjukdomar. En föreläsning i samverkan mellan Hönö Vårdcentral, Närhälsan Öckerö och Öckerö kommun


Tid: 18.00-19.30

Plats: Navet, biblioteket Öckerö

För vem: För dig med högt blodtryck, diabetes typ 2, förhöjda blodfetter eller övervikt

Anmälan: Prata med din vårdcentral eller maila lina.johansson@ockero.se

Digital föreläsning om levnadsvanornas effekt på ditt psykiska mående

Under föreläsningen så kommer du att få information om vad som rekommenderas gällande mat, fysisk aktivitet, tobak och alkohol för att främja hälsa och förebygga sjukdom samt hur du kan få nya vanor att hålla över tid. Föreläsningen hålls av Hälsocoach online.

 

Tid: 18.00-19.00

Plats: Digetalt via länk

För vem: för alla som är 16 år eller äldre

Anmälan: klicka på denna länken för att komma till anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fredag 22 september

Pappaöppet

Stefan Alfredsson från Fritidsbanken och Amanda Ottordahl som är personlig tränare kommer för att ge tips och inspiration kring träning och rörelse för dig och ditt barn.

Kom med ditt barn, ta en kopp kaffe och träffa andra pappor. Det ges möjlighet för samtal, reflektion och utbyte av olika tankar och erfarenheter. Morfar och farfar med barnbarn är också välkomna!


Tid:
kl. 10-12
Plats: Familjecentralen Navet, Sockenvägen 4
Anmälan: Ingen anmälan

Öppet hus Rördammen

På fredag håller Rördammen öppet hus, då kan ni komma för att mysa med djuren och ställa frågor. Varmt välkomna till Rördammen, ett fantastiskt ställe för både djur, människa och natur. Här finns många vilda arter av olika djur men också många får med lamm och hönor som du kan hälsa på! Det är handikappanpassat och du kan sitta ner på våra bänkar och bord för att ta en fika. Vi har öppet alla dagar i veckan, men lite extar öppet nu på fredag! Varmt välkomna!

Tid: kl. 11-14
Plats: Rördammen

Kaninhoppning i Ankedammen/ Gottfridspark

Gillar du kaniner? Då kan du komma på fredagen och titta på kaninhoppning vid Ankedammen/Gottfridspark.

Ankdammen/Gottfridspark är en oas på Hönö med en stor park och damm. Här finns får och lamm, kaniner, myskankor, pekinganka, cayugaanka och gräsänder, höns och kycklingar samt ekorrar. Här kan barnen leka i skogen, bygga kojor leta efter drakstenar och kanske hitta några spår efter djur eller sagofigurer?

Tid: kl 17:15
Plats: Ankdammen/Gottfridspark
Anmälan:
Ingen anmälan

Disco och karaoke på daglig verksamhet

Dans, glädje och gemenskap!

Lördag 23 september

Aktivitetsslingan på Prästängen

Våra gruppboenden testar den nya aktivitetsslingan på Prästängen.

Fortsättning på Hälsoveckan

Föreläsning- Markus Torgeby

Som en fortsättning på Hälsoveckan kommer Markus Torgeby träffa alla våra årskurs 8-9 samt gymnasielever torsdag den 28 september och hålla i en föreläsning om drömmar, motivation och om att hitta sin väg i livet.

Senast uppdaterad:

Publicerad: