Volontär

– gör skillnad för dig och andra

Som volontär i Öckerö kommun bidrar du till gemenskap, trygghet och delaktighet. Att vara volontär innebär att du ställer upp för andra utan att få betalt, men du får något minst lika värdefullt tillbaka: nya upplevelser, möten med människor du annars kanske inte hade träffat och möjligheten att växa som person. Det finns många sätt att engagera sig på och det är alltid frivilligt hur ofta och hur mycket du vill bidra.

Denna sida är samlingsplatsen för ideellt arbete i Öckerö kommun. Syftet är att göra det enkelt för volontärer och uppdragsgivare att hitta varandra.

Våra volontäruppdrag inom kommunen

Här är några av de uppdrag du kan engagera dig i som Öckerö kommun som organisation har ansvar för:

Hemfixare
Hjälp till med enklare sysslor i äldres hem, till exempel att sätta upp gardiner, byta glödlampor eller flytta lättare möbler.

Volontärsvän
Ta en fika med någon som vill ha sällskap, följ med på promenader, träna eller cykla tillsammans.

Volontär på Träffpunkt
Hjälp till med att ordna fika, leda quiz, dans, träning eller olika skapande aktiviteter på kommunens träffpunkter.

Aktivitets- och evenemangsvolontär

Vill du vara med och anordna lovaktiviteter för barn och unga, starta en promenadgrupp eller kanske hålla i en aktivitet på ett evenemang eller kampanjvecka? Det finns flera möjligheter att vara med och anordna enstaka eller återkommande aktiviteter för våra invånare.

Aktivitetsvärd Senior sport school

Senior sport school är en kurs för personer över 60 år och som vill kombinera social gemenskap med glädje och rörelse. Som volontär bidrar du till att det blir lyckade kurstillfällen. Det kan handla om att förbereda fika, gå med till aktiviteter och på andra sätt vara med och möjliggöra kursen.

Egna idéer på hur du kan engagera dig?

Vi är även nyfikna på dina idéer! Har du en egen tanke om hur du vill bidra? Hör gärna av dig – vi är öppna för att skapa ett uppdrag just för dig.

Övriga volontärsuppdrag på öarna

Söker din förening, församling eller annan organisation frivilliga krafter? Då kan ni få synas här med era volontärsuppdrag! Kontakta vår volontärsamordnare för att registrera ert uppdrag och få mer information.

Volontär för nattvandring

Du kan engagera dig som frivillig att nattvandra ihop med föreningar som är beviljade medel för nattvandring av Öckerö kommun. Varje förening har en ansvarig kontaktperson för nattvandringen. För aktuell information kontakta foreningsliv@ockero.se

Så här går det till att vara volontär i kommunen

1. Anmäl ditt intresse
Fyll i vårt webbformulär nedan eller kontakta vår volontärsamordnare direkt.

2. Introduktionssamtal
Inom en vecka tar vi kontakt med dig och bokar in ett kort samtal där du får berätta mer om dig själv, vad du är intresserad av och vilka uppdrag som kan passa.

3. Matchning & överenskommelse
Vi matchar dig med ett uppdrag som passar dig och en överenskommelse skrivs mellan dig och Öckerö kommun där uppdragets innehåll och ansvar tydliggörs. Här framgår förhållningsregler och tystnadslöfte du behöver ta hänsyn till. Vi tar också referenser och utdrag ur belastningsregistret. För de flesta volontärsuppdragen får du också en kontaktperson som stödjer och vägleder dig, i vissa fall är volontärsamordnare din kontaktperson.

4. Uppdraget startar
Nu är du igång och beroende och introduktion och stöd ges av vår volontärsamordnare så att du känner dig trygg i ditt uppdrag. Du är välkommen att delta i volontärsträffar 1-2 gånger per termin för utbildning och erfarenhetsutbyte. Som volontär omfattas du av kommunens olycksfallsförsäkring som täcker kostnader vid olycksfall.

5. Intyg & fortsatt kontakt
Efter minst sex månaders ideellt engagemang som volontär kan du få ett intyg. Då finns också möjlighet att ge dig referenser för ditt utförda uppdrag.

Att vara volontär

  • Du behöver vara minst 16 år.
  • Inga förkunskaper krävs.
  • Volontäruppdrag är frivilligt och utan ekonomisk ersättning
  • Volontärverksamheten är politiskt, religiöst och fackligt neutral, vilket innebär att du inte får påverka andra i dessa frågor.
  • Du skriver under tystnadslöfte – det du hör eller ser i uppdraget rörande personliga förhållanden får du inte ta vidare.
  • Aldrig ge råd om medicin, vård eller behandling – hänvisa i stället till personal.
  • Ta inte emot pengar eller gåvor.
  • Är du osäker på något, kontakta din kontaktperson eller volontärsamordnare.

Intresseanmälan - bli volontär

Genom att fylla i nedan formulär gör du en intresseanmälan för att bli volontär inom Öckerö kommuns verksamheter. Vi tar kontakt med dig inom en vecka.







Ungefär hur ofta vill du ha ett volontärsuppdrag?
Ungefär hur ofta vill du ha ett volontärsuppdrag?







Kontakt

Välkommen att kontakta volontärsamordnare Catarina Nordqvist.
E-postadress: catarina nordqvist@ockero.se
Telefonnummer: 031 - 97 63 91

Senast uppdaterad:

Publicerad:




Kontakt

Vänd dig till kommunservice oavsett vad din fråga eller ditt ärende gäller.

Öckerö kommunservice
Telefon: 031-97 62 00
E-post: kommun@ockero.se

Besöksadress
Sockenvägen 13
Öckerö

Postadress
Öckerö kommun
475 80 Öckerö