Bibliotek

Öckerö bibliotek är kommunens huvudbibliotek och ligger i Navet, som även inrymmer Öckerö utställningshall, familjecentral och hörsal. Våra mindre bibliotek hittar du på Björkö, Rörö och (Knippla -stängt på grund av brand).

Öckerö är en av sju kommuner som ingår i bibliotekssamarbetet Bibliotek i Väst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., tillsammans med Ale, Kungälv, Lilla Edet, Orust, Stenungsund och Tjörn. Alla bibliotek i samarbetet delar på sitt mediebestånd, vilket ger dig som låntagare tillgång till ett stort och brett utbud av böcker, filmer, tidningar och e-tjänster.

Läsa och låna

Våra låneregler hittar du på Bibliotek i Västs webbplats. Länk till annan webbplats. De vanligaste frågorna får du svar på nedan.

• Första lånekortet är gratis. Förlorar du detta kostar ett nytt 20 kr. Kortet är giltigt inom hela Bibliotek i Väst.
• Böcker har normalt en lånetid på 4 veckor. För reserverad litteratur, tidskrifter och CD är lånetiden 2 veckor. Filmer har en veckas lånetid.
• Omlån kan ske per telefon: 031-97 63 48 eller via www.biv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För att kunna låna om online behöver du även en PIN-kod och lånekortsnummer eller personnummer.
• Böcker som inte finns i Bibliotek i Västs utbud får du gärna lämna inköpsförslag på. Vi kan också fjärrlåna in böcker från andra bibliotek i Sverige. Kontakta biblioteket för att få hjälp med detta.

 

Skaffa lånekort

Här kan du ansöka om lånekort Länk till annan webbplats.. Du behöver sedan komma till biblioteket och legitimera dig för att hämta ut lånekortet.

Skaffa lånekort till barn

Här kan du ansöka om lånekort för barn via kommunens e-tjänst Länk till annan webbplats.. Ansökan skrivs under med bank-id och sedan kan barnet hämta sitt bibliotekskort själv på biblioteket.

Bibliotek och filialer

Välj bibliotek för att se öppettider och adress.

Service och tjänster

Vi anordnar även aktiviteter såsom föredrag, barnteatrar, workshops, bokcirklar och datakurser. Information om kommande aktiviteter hittar du i vår evenemangskalender. Det finns studieplatser, wifi och möjlighet att skriva ut och kopiera. I bibliotekets lokaler hittar du också Öckerö utställningshall som regelbundet anordnar konstutställningar.

Databaser och e-tjänster

Biblioteket erbjuder följande e-tjänster, läs mer under respektive avsnitt för att se hur du kan använda dem.

Biografiska fakta och presentationer av tusentals skönlitterära författare. Du loggar in med ditt lånekortsnummer via följande länk: Alex författarlexikon. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Släktforskningsdatabas med tillgång till över 60 miljoner sökbara och högupplösta färgbilder av kyrkoböcker, bouppteckningar och liknande. Automatisk inloggning på datorerna i bibliotekets släktforskningsrum.

Via cineasternas hemsida får du tillgång till tusentals kvalitetsfilmer från hela världen. Läs mer på: Se på film hemifrån med filmtjänsten Cineasterna

Omfattande stipendieförteckning. Global Grant innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare. Logga in med hjälp av ditt lånekortsnummer via följande länk:

Global Grant - sök fonder & stipendier. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tidningstjänst som ger tillgång till över 5000 tidskrifter och dagstidningar från hela världen, inklusive ca 200 titlar på svenska. Här hittar du tidningar som GP, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, The Washington Post och Le Monde, men även tidskrifter som Elle, Vanity Fair, Vi Bilägare och mycket mer.


Hemifrån kan du logga in via följande sida: Pressreader Bibliotek i Väst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På sidan finns en länk som blir synlig så fort du loggat in med lånekortsnummer och PIN-kod.


På plats i biblioteket räcker det att du kopplar upp dig på vårt wifi och besöker www.pressreader.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för automatisk inloggning. Du kommer också åt tjänsten via bibliotekets datorer och surfplattan i vårt tidningsrum.


Tjänsten har också en egen app, som är gratis att ladda ned. För att läsa tidningar genom denna måste du vara uppkopplad på bibliotekets wifi. Efter att du lämnat biblioteket fortsätter du vara inloggad i 72 timmar och kan läsa vidare hemifrån.

Lär dig över 140 språk med uTalk, på vilken enhet som helst. Läs mer och kom igång via bibliotekets e-tjänst: Lär dig nya språk med uTalk

Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko Länk till annan webbplats. [https://trafiko.se/] på biblioteket. Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Så här gör du för att studera med Trafiko på biblioteket:

  1. Anslut till bibliotekets WiFi med din mobil, surfplatta eller dator.
  2. Ladda ner appen ”Trafiko” i App Store Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats. eller gå in på trafiko.se Länk till annan webbplats. [https://trafiko.se/].
  3. Skapa ett konto eller logga in.
  4. Börja plugga teori. Lycka till!

Författarbesök och föreläsningar

Som en del av vårt lässtimulerande arbete anordnar vi varje år ett antal ett antal författarbesök. Dessa brukar vara väldigt uppskattade och 2018 fick Öckerö bibliotek - tillsammans med Orust och Tjörn - priset Författarnas bästa bibliotek Länk till annan webbplats.. För att hålla dig uppdaterad om våra kommande evenemang kan du ta en titt i evenemangskalendern. Här nedan hittar du några av de författarbesök vi haft tidigare:

2022:

För vuxna: Tomas Andersson, Ellen Mattson

2021

För vuxna: Johanna Bäckström Lerneby, Anna-Karin Palm
För barn: Nils Andersson

2020

För vuxna: Patrik Svensson
För barn: Per Gustavsson

2019

För vuxna: Björn Ranelid, Tove Alsterdal & Pål Eggert

För barn: Sarah Sheppard, Emma Adbåge

2018

För vuxna: Carin Hjulström
För barn: Lisa Bjärbo, Henrik Jonsson

2017

För vuxna: Lina Wolff, Johan Carle & Eva Rosengren, Johannes Anyuru

För barn: Maja Säfström

2016

För vuxna: Marianne Cedervall, Karin Wahlberg

För barn: Lotta Olsson

2015

För vuxna: Gunilla Linn Persson

För barn: Lisen Adbåge

Barn och unga

De små barnens gåvobok

Nyblivna föräldrar får på BVC ett presentkort från biblioteket och hämtar sedan gåvoboken på sitt bibliotek. Bibliotekspersonalen får då tillfälle att visa barnavdelningen och berätta om bibliotekets övriga service och utbud.

Ta med presentkortet – vi ses på biblioteket!

6-årsboken

Alla barn i kommunen får en gåvobok när de går i förskoleklass. Barnen kommer till biblioteket tillsammans med sin klass. Varje år bjuder vi in till författarbesök som avlutas med utdelning av gåvoboken. Med boken följer även information till hemmet, gällande vikten att läsa tillsammans.

Vår förhoppning är att förmedla glädje och lust kring biblioteket, böcker, berättelser samt en introduktion till 6-åringens egna läsning. Eget lånekort kan man få från 6 års ålder, men man behöver ha ett godkännande från sin vårdnadshavare. Här kan du ansöka om ett lånekort till barn i kommunens e-tjänst! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sommarboken

Varje sommar anordnas Sommarboken, som vänder sig till dig mellan 8 och 12 år. Gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken ordnar träffar under sommaren. Alla får vara med. Det kvittar hur lite eller hur mycket du läser!

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld sommarlovsläsning. Med Sommarboken ska barnens läsning vara kravlös. Allt är tillåtet att läsa - hur mycket eller hur litet man vill!

När det är dags för Sommarboken ser du det i Evenemangskalendern.

Lokalhistoria och släktforskning

På Öckerö bibliotek finns både ett rum för lokalhistoria och ett för släktforskning. I dessa rum finns litteratur med lokal anknytning och litteratur som kan vara användbar vid släktforskning. Här finns även skrivbord, specialutrustade datorer och annan utrustning.

På måndagar mellan kl. 17-19 samlas Öckeröarnas släktforskarförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i biblioteket. Om du är intresserad av att börja släktforska kan du vid dessa tillfällen få hjälp att komma igång.

Boken kommer - för dig som inte kan ta dig till biblioteket

"Boken kommer" är en service för dig som på grund av synskada, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan komma till biblioteket själv. Tjänsten innebär att en bibliotekarie kommer hem till dig med de böcker du vill låna och hämtar dem när du läst färdigt.

För mer info och anmälan kontakta biblioteket.

Tillgänglighet

Öckerö bibliotek har som ambition att vara tillgängligt för alla. För dig som har någon form av funktionsnedsättning kan följande saker vara bra att känna till om våra lokaler och tjänster:

Parkering

Handikapparkering finns i anslutning till bibliotekets entré.

Automatiska dörröppnare

Bibliotekets entrédörr har automatiska dörröppnare.

Hiss

Hiss med automatisk dörröppnare finns.

Toalett

Handikappanpassad toalett finns på entréplan.

Hörselslinga

Hörselslinga finns i bibliotekets hörsal

Rullstol och rullator

Större delen av biblioteket är tillgängligt för dig med rullstol eller rullator. Ett undantag är bibliotekets öppna magasin som endast nås via trappa eller upplåsningsbara dörrar. Kontakta personalen för upplåsning av dessa dörrar. Bibliotekets självbetjäningsautomat är höj- och sänkbar.

Ledstråk

Ledstråk finns.

Anpassade medier

Om du har någon form av syn- eller läsnedsättning finns det talböcker, storstilsböcker och lättläst litteratur. Personalen kan hjälpa dig att få tillgång till egen nedladdning av talböcker via tjänsten Legimus. Om du har svårt att ta dig till biblioteket kan du få hembesök eller dina medier skickade till dig med post. Se mer om detta under rubriken Boken kommer. På biblioteket finns även en avdelning kallad Äppelhyllan som innehåller anpassade medier för barn och unga med funktionsnedsättning.

Hantering av personuppgifter

Bibliotek i Väst hanterar dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR).

De uppgifter vi inhämtar är namn, personnummer, adress, telefonnummer samt e-postadress. Dina lån och reservationer räknas också som personuppgifter. Uppgifterna används endast för administration av bibliotekens tjänster. Uppgifterna hanteras av samtliga bibliotek inom Bibliotek i Väst: Ale, Kungälv, Lilla Edet, Orust, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Även leverantören av vårt biblioteksdatasystem, Axiell AB, har tillgång till dina uppgifter.


Du kan alltid få veta vilka uppgifter som finns registrerade hos Bibliotek i Väst om du uppvisar legitimation. Du har också rätt att få uppgifterna rättade och även raderade om alla lån och skulder är reglerade.


Lån, reservationer och användande av bibliotekets datorer omfattas av Offentlighets- och sekretesslagen (SFS: 2009:400) vilket innebär att alla med insyn i registret har tystnadsplikt. Sju dagar efter dina lån är återlämnade, eller när eventuella skulder för lånet är betalda, raderas uppgiften i databasen. Låntagare som inte varit aktiva på tre år raderas. Om du inte längre vill finnas med i vår gemensamma databas vänligen meddela oss, så tar vi bort dig.
Om du har klagomål på hur dina personuppgifter hanteras kan du i första hand vända dig till personuppgiftsansvarig i din kommun. Om detta inte hjälper kan du vända dig till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Till information om behandling av personuppgifter

Evenemang

Bibliotekets evenemang hittar du i vår evenemangskalender. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: