Hälsosamma levnadsvanor

Levnadsvanor är vanor som har stor betydelse för vår hälsa. Hur vi äter, dricker och rör på oss spelar roll för hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Intag av alkohol, tobak och droger påverkar kroppen och måendet på kort och på lång sikt. Våra levnadsvanor påverkas av många faktorer, såsom ekonomiska förutsättningar, utbildningsnivå och samhällets normer och kultur.

Lär dig mer om levnadsvanor

Fördjupa dig i de olika levnadsvanorna; matvanor, fysisk aktivitet, alkohol och tobak, hur de påverkar din hälsa och vilket stöd som finns i kommunen för dig som vill göra en förändring som gynnar din hälsa.

Matvanor

Fysisk aktivitet

Alkohol

Tobak

Så kan du få stöd och hjälp att uppnå bättre levnadsvanor

Det finns många sätt som du enkelt kan uppnå en bättre hälsa. Här har vi samlat några bra tjänster och stödfunktioner.

Digital, personlig hälsocoachning som är kostnadsfri för alla Västra Götalandsbor som är 16 år eller äldre. De bistår med hjälp gällande träning och kost, men också alkohol- och tobaksvanor.

Till information om hälsocoach online Länk till annan webbplats.

Här kan du helt anonymt göra ett levnadsvanetest, för att få en översikt av dina levnadsvanor.

Till Levnadsvanetest Länk till annan webbplats.

Låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar.

Till fritidsbankens information Länk till annan webbplats.

Tobaksavvänjning
Om du behöver hjälp med att sluta röka så ska du i första hand kontakta din vårdcentral och se vilket stöd de kan erbjuda eller hänvisa dig till. Du kan även kontakta Sluta-röka-linjen som erbjuder en stödlinje och chatt för hjälp med att sluta röka eller snusa Länk till annan webbplats..

Gratis och anonym stödlinje till den som funderar över sina alkoholvanor.

Till information om alkohollinjen Länk till annan webbplats.

Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt att något så enkelt som en kvart med ett onlineverktyg varannan vecka kan förbättra hälsan och kan ge ett nytt sätt att: må bättre, hantera livets upp- och nergångar & förebygga eller hantera livsstilssjukdomar.
Livsstilsverktyget - Frågor som skapar hälsa Länk till annan webbplats.

Visste du att du kan få fysisk aktivitet utskrivet på recept? Du kan fråga om detta på din vårdcentral och få hjälp och stöd i vilka träningsformer som passar dig. Lär mer på 1177. Länk till annan webbplats.

Psykisk hälsa handlar om hur du mår och trivs i vardagen och om din förmåga att hantera livets upp- och nedgångar. På folkhälsomyndighetens sida dinpsykiskahalsa.se Länk till annan webbplats. kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.

Senast uppdaterad:

Publicerad: