Для біженців з України

Тут зібрана інформація для біженців з Україні.

Якщо ви приїхали до Швеції з України, ви можете перебувати тут до 90 днів без візи, якщо у вас є біометричний паспорт. Але для того, щоб дорослі могли працювати, а діти могти ходити до школи, вам потрібно звернутися за дозволом до Міграційної служби.

Informationsverige.se

Informationsverige.se är länsstyrelsernas webbplats med information om Sverige för dig som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd. På webbplatsen finns samlad information för dig som har flytt från kriget i Ukraina. Fler delar av webbplatsen har översatts till ukrainska.

Для біженців з України | Informationsverige.se Länk till annan webbplats.

När du har fått uppehållstillstånd

När du har fått uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv har du rätt till:

  • Ekonomiskt stöd
  • Boende
  • Arbete
  • Hälso- och sjukvård
  • Skola för barn

Після прийняття рішення про надання посвідки на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист - Migrationsverket Länk till annan webbplats.

Ekonomiskt stöd

Om du inte har några egna pengar kan du ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Pengarna du får från Migrationsverket ska räcka till mat, kläder och personliga utgifter.

Після прийняття рішення про надання посвідки на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист - Migrationsverket Länk till annan webbplats.

Boende i Sverige

Du kan ordna ditt boende själv eller få hjälp med boende av Migrationsverket. Om du väljer att ordna ditt boende på egen hand måste du betala hyran själv. Kom ihåg att meddela Migrationsverket din adress om du ordnar ditt boende på egen hand.

Після прийняття рішення про надання посвідки на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист - Migrationsverket Länk till annan webbplats.

Om du eller ditt barn behöver sjukvård eller vaccination

українська/Ukrainska - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Vad kan kommunen hjälpa till med?

Etableringsenheten

Etableringsenheten är en service för nyanlända i kommunen. De informerar om hur svenska samhället fungerar och kan ge stöd och råd i olika frågor för dig som är ny i Sverige. Vi hjälper till att förmedla kontakter och vägleder dig till rätt instans för det du vill ha hjälp med. Vi pratar svenska och engelska. Har du behov av tolk bokar vi ett separat möte. Vi kan även hjälpa till med att översätta blanketter och annan information till ditt språk.

Etableringsenheten kan inte hjälpa till med att påskynda processen hos andra myndigheter eller betala ut ekonomiskt bistånd.

Besöksadress: Strandvägen 35b, Hönö

Besökstid drop-in:

Onsdag 08.30-10.30

Socialkontoret

  • Vuxengruppen ger hjälp och stöd med ekonomi och andra sociala problem som rör vuxna. Det som är viktigt att tänka på är att när vi utreder din ekonomi behöver vi hämta in underlag för att ta ett beslut. Det vi behöver i ett första skede är någon form av underlag på att du har registrerat dig på Migrationsverket, samt kontoutdrag. Om ditt ukrainska bankkort inte fungerar i Sverige behöver vi någon form av underlag på det, samt så mycket underlag du har möjlighet att få fram angående ditt ukrainska bankkonto. Det vi har möjlighet att bevilja om du är berättigad till ekonomiskt bistånd är några dagars nödbistånd till mat i väntan på att din LMA ersättning från migrationsverket kommer igång.
  • Barngruppen ger hjälp och stöd utifrån sociala problem till barn och deras föräldrar.
  • Funktionsstödsgruppen arbetar med hjälp och stöd till funktionshindrade

Besöksadress: Sockenvägen 13, Öckerö

Besökstid

måndag: 8-18

tisdag-torsdag: 8-16.30

fredag 8-14.30

Lunchstängt

12-13 alla dagar

Under våra öppettider har någon från socialkontoret alltid jour och tar emot dig om du har en akut fråga, exempelvis om du är i behov av akut ekonomisk hjälp.

Arbetsmarknadsenheten

Arbetsmarknadsenheten hjälper personer i vår kommun som behöver lite extra stöd för att komma ut i arbete. Hos oss får du träffa en Arbetskonsulent som kan hjälpa till med att skriva ditt Cv och ett personligt brev. Det blir en presentation som berättar vem du är, dina egenskaper och vilka yrkeserfarenheter du har som kommer underlätta när du söker arbete.

Besöksadress: Strandvägen 35b, Hönö

Kontakt:

anette.dickborn@ockero.se

carina.strand@ockero.se

Förskola

Förskolan är den första skolformen. Den vänder sig till barn från ett års ålder och fram tills att barnet börjar förskoleklass det året barnet fyller sex år. Plats i förskola erbjuds till ukrainska barn som har fyllt ett år och vars vårdnadshavare arbetar eller studerar.

Українська Länk till annan webbplats. (Ukrainska) - Utbildningsguiden (skolverket.se) Länk till annan webbplats.

Grundskola

Barn och ungdomar som har fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har rätt att gå i skolan. Skolan är gratis. Öckerö kommun erbjuder alla barn och ungdomar som bor här plats i skolan. Som ny i Sverige behöver du anmäla ditt barn till skolan för att barnet ska få sin plats. Läs mer och anmäl ditt barn via ett anmälnings­formulär på sidan Skola för nyanlända. Länk till annan webbplats.

På Skolverkets webbplats finns mer information om vad som gäller kring skola för ukrainska barn.

Українська Länk till annan webbplats. (Ukrainska) - Utbildningsguiden (skolverket.se) Länk till annan webbplats.

Öppna förskolan

På öppna förskolan har du möjlighet träffa och lära känna andra vuxna och barn. Här kan du tillsammans med ditt/dina barn leka, lära, fika och delta i gruppaktiviteter som sångsamlingar och skapande verksamhet. Du som vuxen följer med och ansvarar för ditt barn.

Ingen anmälan behövs och verksamheten är kostnadsfri.

Besöksadress:

Sockenvägen 4, Öckerö

Öppettider:

Måndag kl. 9.00-12.00

Tisdag kl. 9.00-12.00

Onsdag kl. 13.00-16.00

Fritidsgården

För ungdomar som går i högstadiet och gymnasiet erbjuds öppen verksamhet på Öckerö fritidsgård. På fritidsgården finns det många aktiviteter och fritidsledare som ger ungdomar en innehållsrik och värdefull fritid.

Instagram: @ockerofritidsgard

Facebook: Öckerö Fritidsgård

Besöksadress:

Björnhuvudsvägen 54, Öckerö

Öppettider:

Måndag kl.15-21
Tisdag kl.15-21
Onsdag kl.15-21
Torsdag kl.15-21
Fredag - lördag kl.18-23

Föreningar

Det finns många föreningar och samfund i Öckerö kommun.

Har du ett intresse att spela fotboll, innebandy, tennis eller någon annan sport så hör av dig till:

Ewa.LinderholmWidell@ockero.se

Svenska kyrkan har många aktiviteter för både vuxna och barn. Hör av dig till karolina.sandros@svenskakyrkan.se

Biblioteket

Biblioteket är en lugn och härlig plats dit alla är välkomna. På biblioteket kan du få ett lånekort som gör att du kan låna böcker, filmer, musik och tidningar. Om ni söker någon speciell bok som vi inte har så får ni gärna berätta det, så kan vi försöka hitta den. Vi kan låna böcker från hela Sverige, även det som finns på ukrainska.

Vi har även sällskapsspel, datorer och gratis wifi. Du kan också använda våra skrivare.

uTalk – lär dig nya språk

uTalk är en app som man kan använda för att lära sig svenska och andra språk.
Läs mer om dessa och våra andra digitala tjänster på: https://biv.se/digitala-tjänster Länk till annan webbplats.

Gratis e-böcker, på ukrainska:

Aktiviteter och evenemang

Ibland har vi aktiviteter för både barn och vuxna. Barnteatrar och utställningar och pyssel.
Och varje tisdagskväll kan man få hjälp med digitala ärenden, kl.17-19

Våra evenemang hittar ni på hemsidan: https://www.ockero.se/evenemangskalender Länk till annan webbplats.

Utställningshall:
I biblioteket ligger också en utställningshall, där det visas konstutställningar för både barn och vuxna.

Träning

Vill du vara med på rörelseträning utomhus som är anpassad för dig? Kanske är du ny i en träningsform, nybliven mamma, senior, rehabiliterar dig eller gillar du att träna i ett ostressat tempo? På våra tillfällen har du möjlighet att anpassa träningen till dina förutsättningar. Du får extra mycket guidning och tid att hitta rätt i varje övning. Vi fokuserar på balans, smidighet och funktion. Gå med i gruppen Amanda Ottordahl rörelseträning tisdag och torsdag där vi lägger upp viktig information om grupperna.

När?

Tisdag 09.30-10.50
Torsdag 09.30-10.30

Var?
Vi träffas på Prästängens parkering, Öckerö.

Kläder?
Smidiga kläder efter väder.

Kostnad?
Ingen kostnad.

Senast uppdaterad:

Publicerad:




Myndigheter och sidor vi länkar till

Krisinformation.se Länk till annan webbplats. – En webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Sköts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Msb.se Länk till annan webbplats. – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Forsvarsmakten.se Länk till annan webbplats. – Försvarsmakten är en svensk myndighet vars främsta uppgift är att ansvara för Sveriges militära försvar och att värna om Sverige.

Migrationsverket.se Länk till annan webbplats. - Myndighet som hanterar frågor kring migration och skyddsbehov.

Informationsverige.se Länk till annan webbplats. – En kostnadsfri guide till det svenska samhället på 10 språk. Sveriges länsstyrelser ansvarar för informationen.