Matvanor

Här kan du läsa mer om matvanor och hur goda sådana kan gynna din hälsa. Här finns även tips på var du kan få stöd med att förbättra dina matvanor.

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken att drabbas av eller försämra kroniska sjukdomar. Särskilt tydliga är sambanden för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancersjukdomar. Vad och hur ofta du äter vissa livsmedel kan ge en indikation på om du har goda matvanor. Konsumtion av grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär är friskfaktorer som främjar en god hälsa.

Regelbundna matvanor kan bidra till att skapa positiva rutiner och en struktur i vardagen, något som kan vara positivt för ditt välbefinnande och din psykiska hälsa. Hur du äter är inte bara viktigt för hur du mår, utan även för miljön. Den mat som produceras och konsumeras involverar flera aktörer i samhället. Den påverkar alla 17 globala hållbarhetsmål.

Föreläsningar

Mat för hälsan och planeten

Genom våra matvanor kan vi göra det lätt att göra bra val för vår hälsa. Vanor som ger dig ork och styrka. Hur vår mat produceras och transporteras över jordklotet har stor betydelse för vår hälsa, liksom matvanorna spelar roll för planetens framtid. Lina Johansson, legitimerad dietist i Öckerö kommun, Heléne Ambjörnson, legitimerad dietist och processledare för Hälsofrämjande sjukhus vid Kungälvs sjukhus och Maria Magnusson, legitimerad dietist och verksamhetsansvarig för Folkhälsoenheten vid Sjukhusen i väster, medverkar vid föreläsningen.

Se inspelade föreläsningen här >> Mat för hälsan och planeten Länk till annan webbplats.

Så kan du få hjälp med dina matvanor

Här kan du ta del av tips på var du kan få hjälp att äta nyttigare och inspiration till hälsosammare matlagning.

Rådgivning om matvanor

Via Öckerö kommuns rådgivningstelefon om matvanor kan du få konkreta råd och stöd kring dina eller en anhörigs matvanor. Det gäller både för dig som är i behov av en förändring och för dig som vill ha kvar dina goda vanor. Lär mer här

Matkassen – färdiga recept och tips för bra mat

Känns det svårt att komma igång med mer hälsosam mat? Med Västra Götalandsregionens initiativ Matkassen får du tips på hur du kan tänka när du handlar, en färdig shoppinglista med näringsrika matvaror och förslag på tio goda, nyttiga och billiga veckomenyer.

Läs mer på Matkassen Länk till annan webbplats.

Kostråd från Livsmedelsverket

Ta gärna del av Livsmedelsverkets råd i Hitta ditt sätt med rekommendation att äta grönare, lagom mycket och att röra på sig.

Ta del av Livsmedelsverkets kostråd Länk till annan webbplats.

Vårdguiden - Så äter du hälsosamt

Hos Vårdguiden 1177 kan du också få tips på hur du kan göra dina matvanor mer hälsosamma.

Ta del av Vårdguiden 1177:s kosttips Länk till annan webbplats.

Hälsosamma matvanor på kort och lång sikt

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) beskriver matvanor som är hälsosamma båda på kort och lång sikt.

Ta del av tips på hälsosamma matvanor hos Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: