Fysisk aktivitet

Att röra på sig och få upp pulsen regelbundet är viktigt för välmåendet och kan hjälpa dig att förebygga flera vanliga sjukdomar. På den här sidan får du veta mer om hur mycket du helst bör röra på dig, vilka positiva effekter det ger och tips på hur du enkelt och gratis kan komma igång.

Din kropp är gjord för rörelse. Regelbunden fysisk aktivitet påverkar både kroppen och din psykiska hälsa positivt. I dagens samhälle spenderar vi många timmar med att vara stillasittande och det finns därför många hälsovinster med att regelbundet ta dig en bensträckare. Du kan enkelt smyga in motion genom att exempelvis, ta trapporna istället för hissen, parkera en bit bort, hoppa av bussen lite tidigare eller ta en promenad på lunchen. Även hushållssysslor såsom städa, tvätta och dammsuga ger dig viktig och bra aktivitet.

Känns det svårt att komma igång? Bestäm dig då för en eller två saker som du vill förändra och håll dig till dem. Försök hitta något som känns rimligt att klara av. Att förändra en vana kan ta tid och det är vanligt med återfall. Fundera över vad som kan vara hinder för dig och se om du kan hitta strategier för att komma över dem.

Vilka hälsoeffekter ger fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet ger många hälsoeffekter och kan förebygga flera vanliga sjukdomar och för tidig död. Här är exempel på några av alla de hälsofördelar som finns med att regelbundet röra på sig:

  • Minskad risk för depression.
  • Skydd mot typ 2-diabetes och vissa cancersjukdomar.
  • Förbättrat minne.
  • Minskad risk för övervikt.
    Och mycket mer…

Vilka träningsmöjligheter finns i vår kommun?

Här kan du ta del av några av de möjligheter till fysisk aktivitet som finns i vår kommun, med fokus på det som är kostnadsfritt.
- Rörelseträning för vuxna
- Aktivitetsslingor
- Utegym

Senast uppdaterad:

Publicerad: