Avfall och farligt avfall hos verksamheter
Här kan du läsa om regler för hur du ska hantera och sortera avfall och farligt avfall.
Olika regler gäller för olika typer av avfall. Avfall kan översiktligt delas in som kommunalt avfall, farligt avfall, avfall under producentansvarsavfall och övrigt verksamhetsavfall.
Kommunalt avfall
Kommunalt avfall är ett samlingsbegrepp för restavfall, matavfall, trädgårds- och parkavfall, grovavfall, returpapper och farligt avfall och till sin art och sammansättning motsvarar avfall som uppkommer i hushåll.
Exempel på kommunalt avfall som uppstår på företag eller i verksamheter är matavfall och restavfall från personalutrymmen och det blandade skräpet i papperskorgar på kontor. Som kommunalt avfall räknas också restavfall från flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter med gemensam avfallshantering.
Kommunen ansvarar enligt lag för hämtningen av det kommunala avfallet från den fastighet där det uppkommer (15 kap. 20 § miljöbalken). Hur avfallshanteringen regleras
Företag och verksamheter samt flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter med gemensam avfallshantering måste ha ett abonnemang för hämtning av kommunalt avfall. Ni ansvarar också för att avfallet samlas in så att kommunen kan hämta det på ett bra sätt.
Öckerös kommun ansvarar för att samla in, transportera och behandla kommunalt avfall (restavfall) från verksamheter. Om du vill anlita någon annan än kommunen för att hämta ditt avfall kan du ansöka om dispens. En dispens är tidsbegränsad och medges endast vid särskilda skäl.
Blankett: Ansökan om dispens från hämtning av kommunalt avfall - verksamheter Pdf, 145.5 kB.
Om du eller din verksamhet har behov av att undantas från kravet på att sortera ut bioavfall kan du söka en dispens, det vill säga undantag från regeln, hos Bygg- och miljöenheten. Bygg- och miljöenheten kan bevilja dispens i de fall utsortering inte är genomförbar eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna. En dispens är tidsbegränsad och medges endast vid särskilda skäl. Till exempel: platsbrist, dåliga arbetsmiljöförhållanden eller risk för olägenheter.
Blankett: Ansökan om dispens från kravet på separat utsortering av bioavfall Pdf, 63.3 kB.
Den som har en förpackning som innehåller avfall ska se till att förpackningen skiljs från innehållet. Bygg- och miljöenheten kan bevilja dispens i de fall utsortering inte är genomförbar eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna. En dispens är tidsbegränsad och medges endast vid särskilda skäl.
Blankett: Ansökan om dispens från krav på att skilja förpackning från avfall Pdf, 62.1 kB.
Matfett
Fettavskiljare
Verksamheter som regelbundet hanterar livsmedel ska vara utrustade med en godkänd fettavskiljare enligt standard SS-EN 1825 1/2. Exempel på verksamheter som måste ha fettavskiljare är pizzerior, restauranger, caféer, livsmedelsbutiker, hotell, storkök m.fl. Fettavskiljaren ska tömmas och tillses regelbundet med tydlig lättillgänglig dokumentation enligt kommunens renhållningsordning. Besiktning och tömning ska bekostas av fastighetsägaren.
För att få hjälp med alla steg, från dimensionering till installation av fettavskiljaren, bör du vända dig till en auktoriserad VVS-installatör.
Verksamheter kan ansluta sig till kommunens avtal med upphandlad entreprenör Serwent.
För att boka tömning:
Ring 010-1430515 eller maila order.goteborg@serwent.se
Spillfett
I de undantagsfall där en verksamhet har fått godkänt med fettavskiljare under bänk ska fettet samlas på fat. Detsamma gäller spillfett efter exempelvis fritering vilket samlas upp i dunk eller liknande kärl och omhändertas. Verksamheten har möjlighet att själv lämna in sitt fett till Öckerös återvinningscentral. Kontakta personal på området för anvisad avlämningsplats för fett från verksamheter och för att ta emot ett kvitto.
Bygg och rivningsavfall
Sorteringen av bygg- och rivningsavfallet ska ske på plats. Sortering vid källan minskar nedsmutsning och förorening av produkter som kan återanvändas. Det underlättar också återanvändning och återvinning.
Avfallsslag som ska sorteras ut och förvaras skilda från varandra:
- trä
- mineral som består av betong, tegel, klinker, keramik eller sten
- metall
- glas
- plast
- gips
- farligt avfall
- elavfall
- brännbart
- avfall under producentansvar
Läs mer om utsorteringskrav på Naturvårdsverkets webbplats.
Utsortering av bygg- och rivningsavfall, Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Bygg- och miljöenheten kan i särskilda fall ge dispens från kravet på utsortering av bygg- och rivningsavfall.
Dispensen kan ges då separat insamling inte är genomförbar eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna. Därför är det viktigt att du så noggrant som möjligt beskriver varför sortering inte är möjlig och om du har undersökt olika möjligheter.
Blankett: Ansökan om dispens från utsortering av avfall Pdf, 66.2 kB.
Farligt avfall
Farligt avfall har egenskaper som gör att det betraktas som farligt. Det kan till exempel vara frätande, giftigt, cancerframkallande, smittförande, explosivt eller brandfarligt.
I avfallsförordningen framgår det vad som är farligt avfall.
- Asbest
- Kontaminerat virke
- Färg-, lackavfall samt hartser
- Limavfall (exempel kontaktlim, epoxilim, spackel)
- Lysrör, glödlampor (exempelvis lågenergilampor, solarierör, halogenlampor, vanliga lysrör)
- Lösningsmedel
- Spillolja, bensinrester och kontaminerat vatten
- Fotokemikalier (exempelvis fix och framkallare)
- Bekämpningsmedel
- Sprayburkar
- Annat starkt surt eller starkt alkaliskt avfall (exempelvis frätande ämnen som kaustiksoda, svavelsyra, ammoniak, lut, avkalkningsmedel)
- Avfall som innehåller kvicksilver (exempelvis termometrar, barometrar, reläer)
- Kasserade kanyler lämnas till apotek i behållare som tillhandahålles kostnadsfritt av apoteket.
Transport av avfall och farligt avfall
Små mängder farligt avfall kan du köra själv efter en skriftlig anmälan till länsstyrelsen. Du kan läsa mer om farligt avfall på länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.. Avfallet lämnar du sorterat till en mottagare som har tillstånd att ta emot farligt avfall från företag.
Du får själv köra eget icke-farligt avfall (utom kommunalt avfall) upp till 10 ton eller max 50 kubikmeter per kalenderår.
För egen transport av farligt avfall, inklusive el-avfall, måste du alltid göra en anmälan eller söka tillstånd från länsstyrelsen Länk till annan webbplats.. Upp till 100 kg, eller 100 liter, farligt avfall per kalenderår får du transportera efter att en anmälan gjorts till länsstyrelsen.
Anteckningsskyldighet
Den verksamhet som producerar, transporterar, samlar in, mäklar, handlar eller behandlar ett farligt avfall är skyldig att föra anteckningar över det farliga avfallet.
En anteckning ska i regel innehålla uppgifter om:
- avfallstyp,
- vikt,
- vem som transporterar avfallet,
- från vem och vilken plats avfallet transporteras från, och
- av vem och var avfallet tas emot.
Vilka uppgifter som mer exakt ska antecknas eller när anteckningen senast ska vara förd beror på i vilken roll verksamheten hanterar det farliga avfallet. Den som transporterar bort ett farligt avfall som uppstått i den egna verksamheten (avfallsproducent) eller den som transporterar någon annans farliga avfall, ska till exempel ha antecknat innan transporten påbörjas. En insamlare eller behandlare som hämtar eller tar emot ett farligt avfall har däremot två arbetsdagar på sig att föra sin anteckning. De uppgifter som ska antecknas anges i 6 kap 1 - 5 §§ avfallsförordningen (2020:614) och som ytterligare preciseras i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2020:5).
Den som är skyldig att föra en anteckning ska även rapportera uppgifterna till Naturvårdsverkets avfallsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den som har fört en anteckning har två arbetsdagar på sig att rapportera uppgifterna till avfallsregistret.
Lämna farligt avfall på återvinningscentralen
Verksamheter är välkomna att lämna in farligt avfall vardagar 07-12 på Öckerö återvinningscentral. Observera att avlämnarintyg krävs. Mer information kan du läsa om här:
Kontakt
Vänd dig till kommunservice oavsett vad din fråga eller ditt ärende gäller.
Öckerö kommunservice
Telefon: 031-97 62 00
E-post: kommun@ockero.se
Besöksadress
Sockenvägen 13
Öckerö
Postadress
Öckerö kommun
475 80 Öckerö