Gör det inte svårare än vad det är att sortera ditt matavfall

Kampanjen Gör det inte svårare är till för att påminna oss själva och varandra om hur enkelt det faktiskt är att sortera sitt matavfall.

 

Kampanjen Gör det inte svårare, syftar till att öka insamling av matavfall, som omvandlas till biogas och biogödsel. Kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag driver kampanjen tillsammans med Avfall Sverige och Göteborgsregionen.

I bland blir det mer matrester över än vanligt. Använd gärna matresterna till att laga andra maträtter. De matrester som kasseras, ska slängas i matavfallspåsen så att vi kan ta tillvara på näringen och göra både biogas och biogödsel av det.

Läs mer

Gör det inte svårare än vad det är! Att samla in matavfall är enkelt. (gordetintesvarare.se) Länk till annan webbplats.

Avfall och återvinning | Öckerö (ockero.se) Länk till annan webbplats.

Frågor och svar

Det är ett enkelt sätt att bidra till en bättre och mer hållbar värld, särskilt om matavfallet används för att producera lokalt gödselmedel och lokal biogas som kan driva till exempel bussar.

Kontakta din fastighetsägare och be dem beställa matavfallsabonnemang från sin renhållare.

Du kan hämta nya matavfallspåsar på återvinningscentralerna. Bor du i en flerfamiljsfastighet så kontaktar du din fastighetsägare eller värd.
Läs mer här: Avfall och återvinning | Öckerö (ockero.se) Länk till annan webbplats.

Det är bättre att lämna matavfallet för rötning, för då tillvaratar vi både näring och energi. Insamlingen av matavfall är i de flesta kommuner optimerad, då både matavfall och restavfall (brännbart) samlas in på samma gång (men i olika fack i bilen).

Senast uppdaterad:

Publicerad: