Spara på dricksvattnet - vattna växterna med regnvatten

Växter och gräsmattor gillar regn mer än dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.

vattentunna

Samla vatten i en vattentunna

Med en eller flera vattentunnor på din tomt kan du samla vatten när det regnar och sedan vattna blommor och odling med. Gräsmattan behöver du inte vattna, den återhämtar sig efter torka och mår inte bra av dricksvatten.

Det enklaste du kan göra är att montera en fällbar utkastare på dina befintliga stuprör och placera en tunna under. När tunnan är full fäller du upp utkastaren och regnvattnet går som vanligt i dagvattenledningar till närmsta vattendrag eller sjö. Kolla hos bygg- eller trädgårdshandlare för att hitta vattentunnor och tillbehör.

  • Tänk på att ha någon form av avledning från tunnan så överskottsvatten kan rinna bort från huset ut på gräsmatta eller liknande om det kommer mycket vatten.
  • Har du stor takyta kan du seriekoppla flera tunnor för att samla mer vatten.

Förutom att växterna mår bra och du gör miljön en tjänst genom att vattna med regnvatten så slipper du också betala för att vattna med dricksvatten.

Vill du göra mer för att ta hand om regnvatten på din fastighet kan du till exempel göra en regnrabatt, en ränndal, ha en självutrullande regnspridare och kanske i kombination med en damm. Var noga med att vattnet inte leds ut på gatan eller in till grannens fastighet.

 

Senast uppdaterad:

Publicerad: