Internationella suicidpreventiva dagen

Imorgon den 10 september är det internationella suicidpreventiva dagen. Det är en dag som Världshälsoorganisationen (WHO) lanserar för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Suicide Zero, en av arrangörerna, kommer att webbsända ett seminarium som är öppet för alla.

Två unga killar sitter och pratar med varandra. Den ena killen ser ledsen ut.

Fotograf: Johan Helmer.

Folkhälsomyndigheten arrangerar dagen tillsammans med Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP), Mind, SPES och Suicide Zero. I år är temat det livsviktiga mötet med människor som drabbats av en kris, och vad olika aktörer såsom socialtjänsten kan göra på egen hand och i samarbete med skola, hälso- och sjukvård, polis, räddningstjänst, andra myndigheter och ideella organisationer.

Under 2019 dog 1 269 personer av suicid (säkra) i Sverige. Av dessa var 873 män och 396 kvinnor. Ytterligare 319 fall registrerades där det fanns misstanke om suicid men avsikten har inte kunnat styrkas. Psykisk hälsa, ohälsa, suicid och suicidprevention är en fråga för hela samhället att arbeta med.

Var sjätte timme tar en människa i Sverige sitt liv. Du kan göra skillnad. Se den fem minuter långa filmen Steg för livet Länk till annan webbplats.. Det går att hjälpa någon som tänker på att avsluta sitt liv. Läs mer om det på stegförlivet.se Länk till annan webbplats..

I Öckerö kommun har föreningar fått erbjudande om att gå på Våga Fråga via Suicide hero. Våga Fråga är en utbildning om hur du som medmänniska och anhörig får samtalsverktyg för att rädda liv. I vintras fick alla enhetschefer i kommunen gå på ut en utbildning inom suicid som hölls av Martin Letell. Vår anhörigsamordnare i kommunen utbildar även personal i psykisk ohälsa och suicidprevention.

Webbsänt seminarium

Klockan 13-16 kommer seminariet att sändas och det är öppet för alla. Seminariet är kostnadsfritt och ingen anmälan behövs.

Läs mer och se webbseminariet.

För mer information

Folkhälsomyndigeten.se Länk till annan webbplats. och Vgregion.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om suicidprevention. På 1177 finns fakta och råd till dig som har självmordstankar Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad:

Publicerad: