För ett mindre ensamt Västra Götaland

Har du känt dig ensam under en längre tid eller vet du någon som du tror känner sig ensam? Ofrivillig ensamhet är ett växande folkhälsoproblem och vem som helst kan drabbas. Tillsammans med Västra Götalandsregionen vill Öckerö kommun uppmärksamma och öka kunskapen om ofrivillig ensamhet.

Ensam man.

Det är skillnad på frivillig och ofrivillig ensamhet. Ibland kan ensamhet vara något positivt och som vi väljer själva och denna typen av ensamhet ställer sällan till med problem. Däremot är den ofrivilliga ensamheten inte självvald.

Att långvarig ofrivillig ensamhet kan leda till psykiska besvär som oro och nedstämdhet känner nog de flesta till, men den ofrivilliga ensamheten innebär även en lågintensiv stress för kroppen som kan leda till fysiska besvär som högt blodtryck, inflammation i kroppen och hjärt-kärlsjukdomar. 

Vem som helst kan bli ensam, när som helst i livet. Ofta kommer känslan när ens situation förändrats, till exempel i samband med att du flyttat till en ny plats, blivit förälder, när det tagit slut med en partner eller när en närstående gått bort.

De allra flesta känner sig ensamma ibland. Vi har samlat lite tips på saker du kan göra, sajter som kan hjälpa och sätt att få stöd. Det kan kännas stelt och svårt att be om hjälp. Det gör inget. Heja dig som vågar!

Hitta andra som delar dina intressen

Tekniken kan hjälpa på traven när du vill hitta nya vänner. Det finns många appar och sajter för just det ändamålet. Exempel på appar är GoFrendly (bara för tjejer), Meetup och Citypolarna. Exempel på andra sajter är Rulla Vagn eller Bej för föräldrar, Nya kompisbyrån eller Kompis Sverige för att sammanföra nya och etablerade svenskar eller Korpen för dig som gillar fysisk aktivitet.

Gå med i en klubb eller gå en kurs

Finns det nåt du alltid velat testa eller bli bättre på? Kanske keramik, matlagning eller franska? Eller om du gillar att läsa, sticka eller spela brädspel. Leta upp en kurs eller klubb som matchar ditt intresse. Där kan du med stor sannolikhet hitta likasinnade och känna gemenskap!

Skriv av dig dina känslor

Att skriva är ett sätt att hantera och sätta ord på vad en känner och tänker. Både att göra det bara för sig själv, som i en dagbok eller sajten Scream into the void, och att göra det för att dela med sig eller hitta likasinnade, som på onlineforum eller sociala medier, kan hjälpa en ta itu med känslan.

Volontära själv

Människor mår bra av att känna sig behövda. Ibland hjälper det att flytta fokus från sig själv till någon annan. Att volontära kan skapa en känsla av sammanhang och meningsfullhet. Du kan hitta olika ändamål att volontära för på till exempel Volontärbyrån.se

Ta kontakt med människor i din omgivning

Utgå från att människor omkring dig vill dig väl. Hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor. Bjud en kollega på en kopp kaffe eller en lunch, fråga om grannen vill följa med på en promenad, eller hör av dig till en vän från förr.

Sök professionellt stöd

Professionellt stöd kan hjälpa dig att hantera känslor och tankar. Du kan bland annat få hjälp hos din vårdcentral eller på en ungdomsmottagning om du är under 25 år. På 1177.se finns information om hur du kan söka stöd och hjälp. Längst ned på sidan finns också en länk till en broschyr för dig som känner dig ensam.

Be om hjälp

Prata med en vän eller vänd dig till ett stödforum. Det finns även flera olika tjänster du kan söka dig till om du vill prata med någon anonymt. Till exempel Jourhavande kompis eller Livslinjen för dig under 25 år, Tjejjouren i Väst eller Jourhavande medmänniska.

Länkar


Att söka stöd och hjälp på 1177.se Länk till annan webbplats.
Jourhavande kompis Länk till annan webbplats.
Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats.
Livslinjen Länk till annan webbplats.
Tjejjouren Väst Länk till annan webbplats.

Att nån känner sig ensam syns inte utanpå. Men det finns några tecken du kan hålla utkik efter om du är orolig att nån känner sig ensam. Flera tecken i kombination gör att risken för att hen känner sig ensam är större.

1. Är ofta hemma sjuk

Människor som känner sig ensamma har ofta högre stressnivåer. Det innebär att deras immunsystem har det svårare att stå emot sjukdomar som hosta och förkylningar.

2. Drar sig för att prata om sin fritid eller blir tyst när det pratas om helger

Om du vet nån som drar sig undan eller tystnar varje gång fritid, helger eller semestrar kommer på tal, kan det vara så att hen känner sig ensam. Hen har inga planer och säger därför inget.

3. Har dåligt självförtroende

Känslan av ensamhet kommer ofta från en oönskad situation. Över tid kan ensamheten påverka ens självförtroende och göra så att personen drar sig undan från andra. Och till slut helt undviker sociala sammanhang som kan hjälpa hen att minska känslan av ensamhet.

4. Fastnar i det negativa

När det inte finns nån att dela roliga saker med eller skratta tillsammans med är det lätt att fastna i negativa tankar om sig själv och världen. Människor som känner sig ensamma är mer troliga att irritera sig på småsaker och oftare ta upp dåliga erfarenheter.

5. Verkar vara väldigt fäst vid ägodelar eller hobbys

Det är inte ovanligt att den som känner sig ensam försöker distrahera sig. Till exempel att lägga mycket pengar och energi på materiella och onödiga saker. Det blir lätt att man shoppar för att fylla ett hål, vilket i sin tur kan leda till sämre ekonomi och skulder. Som kan få personen att dra sig tillbaka ännu mer.

Det är också vanligt att en person som känner sig ensam lägger flera timmar på hobbys. Så det verkar som att schemat är fullt, men det är egentligen en försvarsmekanism för att slippa tunga tankar.

6. Pratar om att de sover dåligt

Att vara ensam kan göra en rastlös, vilket ofta leder till dålig sömnkvalitet. Det finns också studier som visar att personer som känner sig ensamma oftare vaknar på natten. Att sova bra är en viktig del i att må bra.

7. Förändrad aptit

Antingen att hen äter mer (och ofta sämre) än hen brukar, eller att hen tappat aptiten och äter mycket mindre. Båda beror på att personen bryr sig mindre om att ta hand om sig själv.

Dessutom är mat och ätande många gånger en social tillställning. Är personen fysiskt ensam kan det vara så att motivationen för att laga mat inte finns där.

Små saker kan göra stor skillnad för en person som känner sig ensam. 9 av 10 håller med om att små stunder av gemenskap, som småprat på bussen eller ett leende, är värdefulla för att minska känslan av ensamhet.

1. Ställ frågan ”hur mår du?” två gånger

Som svar på den frågan är det vanligt att få ett ”Jo, det är fint” eller nåt liknande. Men du känner säkert själv igen att det är ett svar man ger lite oavsett hur det är. Så det kan vara bra att fråga en gång till. Kanske lägg till ”nej men på riktigt” innan ”hur mår du?” den andra gången.

2. Ta första steget till kontakt och berätta att du finns där

Ensamhet kan vara ihopkopplat med andra saker. Till exempel depression eller sorg, sånt som kan få människor att dra sig tillbaka. Så då är det bra om nån annan – till exempel du – tar första steget till kontakt! Smsa eller snapa, ring eller knacka på. Ta kontakt på det sätt som känns bra för dig. Säg att du finns där och försök få igång ett samtal. När hen pratar, avbryt inte. Vänta på din tur. Och vänta inte bara på din tur att prata – utan din tur att svara. Lyssna på vad hen säger!

3. Häng med på nåt du vet att hen gillar

När du var så bra på att lyssna, kanske hörde du nåt om ett intresse eller två? Använd den kunskapen! Vare sig det är sci-fi, smalfilm eller stickning, ta chansen att connecta. Kanske fråga om hen vill hänga med på nåt event som hör till intresset? Då visar du att du bryr dig. Och kan vara ljuset i ett huvudmörker.

4. Fråga om hen vill vara med i nåt du gillar

Har du några kul hobbys, kanske en bokklubb, regelbundet träningspass, ta en fika eller nåt annat du gör rätt ofta, varför inte bjuda med hen? Kanske kan du bota nåns fredagsfasa.

5. Gör en liten gest

En person som känner sig ensam kan ha nära till tankar som ”Dom gör säkert bara så för att dom tycker synd om mig”. Som välgörenhet. Ibland kan det som gör störst skillnad vara något jättelitet. Ingen stor gest, fest eller överdriven överraskning. Försök få in nåt litet, som en inbjudan till lunch eller något annat som du gör regelbundet, på ett naturligt sätt. Eller att skicka den där roliga filmen som fick dig att tänka på hen, tillsammans med ett meddelande i stil med ”tänkte att du skulle gilla den här”.

6. Introducera hen för en annan kompis

Har du nån gång haft två bekanta från olika kretsar och tänkt ”Dom skulle komma bra överens”? Presentera dom för varandra! Kanske kan dom också bli vänner.

7. Tänk till runt högtider

Jul, eid, pesach, midsommar – högtider är ofta tillfällen där familjer och vänner samlas. Vet du nån som inte har så bra kontakt med sin familj, eller inte har så många nära vänner? Fråga om hen vill vara med i ditt firande. Och skapa minnen i en glädjeglömska!

8. Bara att vara trevlig räcker långt

Stilla en leendelängtan genom att le mot kassapersonalen. Småprata med grannen. Håll dörren öppen för personen som kommer bakom. Det kan göra jättestor skillnad för en person som känner sig ensam – att känna sig sedd.

Senast uppdaterad:

Publicerad: