Låt hunden bada i sommar

På våra öar finns det många bra badställen där din hund kan bada. På de kommunala badplatserna är det inte tillåtet för hundar att bada eller vistas men det finns många vikar och lättillgängliga klippor där hunden lätt kan ta sig ner i vattnet.

En svart portugisisk vattenhund som plaskar i vattnet

Hundar får inte vistas på de kommunala badplatserna men det finns många andra bra ställen där de kan bada. Utanför våra kommunala badplatser är det okej för hundar att bada. Glöm inte att hunden ska vara kopplad 1 mars till och med 20 augusti.
Här hittar du information vart gränserna går kring de kommunala badplatserna

Vad innebär koppeltvång?

  • Koppeltvång gäller 1 mars till 20 augusti. Då måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen.
  • Hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig.
  • Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.
    Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.

Senast uppdaterad:

Publicerad: